HJK:ta edustava Sebastian Sorsa on yksi Suomen harvoista täydessä kunnossa olevista laitapuolustajista.

Sorsa, 31, pelasi viime EM-karsintaottelussa täydet minuutit Pohjois-Irlannin vieraana Belfastissa. Minuutit olivat laitapuolustajalle ensimmäiset kuluvissa karsinnoissa.

Maajoukkueen luottopelaajiin lukeutuva Kari Arkivuo joutui jättämään ottelun väliin, mikä nosti Sorsan ykkösvaihtoehdoksi oikean pakin paikalle.

Vastuuta on mahdollisesti tarjolla Sorsalle myös seuraavassa karsintaottelussa lauantaina, kun Unkari vierailee Helsingin Olympiastadionilla. Nuori Jere Uronen jäi pois Mixu Paatelaisen ryhmästä päävamman vuoksi, kuten myös tiistaina Viroa vastaan debytoinut Boris Rotenberg, joka ei onnistunut vakuuttamaan Paatelaista esityksellään.

Arkivuon pelikunto on jälleen kysymysmerkki, joten on todennäköistä, että Sorsa avaa Suomen puolustuslinjassa myös lauantaina.

– Kaikki on mahdollista. En tiedä avausta, ja vaikka tietäisinkin, en voisi sitä kertoa. Olen aina valmis pelaamaan jos niin käy, siksi täällä ollaan ja se on suuri kunnia, jos niin tapahtuu, Sorsa kommentoi.

Sorsa ei pelannut Viroa vastaan tiistaina minuuttiakaan. Vaihtopenkiltä hän näki joka tapauksessa sen, miten Suomi taipui heppoisesti Virolle lukemin 0-2. Monen asian täytyy hänen mielestään muuttua, jos Suomi aikoo saada F-lohkon kolmosta vastaan pisteitä. Edellinen kamppailu päättyi Unkarin 1-0-kotivoittoon.

– Vaikeaa laittaa pähkinänkuoreen. Pitää olla huolellisempi molemmissa päissä. Haluamme olla joka tilanteessa parempia kuin Unkari. Sen pitää näkyä kaikessa tekemisessä, Sorsa sanoo.

Sorsa on pelannut Veikkausliigassa yli 230 ottelua. Silti häntä jännitti mennä kentälle maaliskuussa Pohjois-Irlantia vastaan.

– Se kuuluu asiaan, hyvällä tavalla. Jos ei yhtään jännitä, sitten ei yhtään kiinnosta. Silloin pitää olla huolissaan. Senkin asian kanssa pitää olla sinut ja totta kai mitä enemmän ikävuosia, niin ehkä siinä vähän tottuu ja oppii käsittelemään niitä tunteita, Sorsa kertoo.

Sorsa on jo pitkään kuulunut A-maajoukkueen rinkiin. Vaikka minuutteja ei ole liiaksi vielä tullut, hän vakuuttaa tuntevansa Suomen taktiset kuviot ja tietävänsä, mitä häneltä halutaan kentällä.

– Vaikka en ole saanut niin paljoa vastuuta, olen ollut useasti ringissä ja tiedän kyllä pelisysteemin. Siinä ei ole ollut mitään ongelmaa. Harmittaa toki, ettemme saaneet niitä palasia mitkä olisivat tuoneet meille voiton siitä pelistä, Sorsa harmittelee Pohjois-Irlanti-peliä.

Sebastian Sorsa siirtyi tammikuussa 2008 englantilaiseen Leeds Unitediin HJK:sta. Hän ei kuitenkaan onnistunut lunastamaan paikkaansa kentällä ja siirtyi saman vuoden kesänä Skotlannin Valioliigassa pelanneen Hamilton Academicalin joukkueeseen. Sorsa edusti Hamiltonia vain kolmessa ottelussa ja siirtyi tammikuussa 2009 takaisin HJK:hon.