Susijengin paikka miesten koripallohistorian ensimmäisissä EM-mitalipeleissä oli omissa käsissä. Susijengi vei tiistain puolivälierän avauspuoliskolla Espanjaa mielin määrin, mutta joutui toisella puoliskolla myöntämään Hernangomezin veljesten johtaman ja puolustuksensa intensiteettiä parantaneen Espanjan paremmakseen 100–90 (43–52).

Neljännesvälieräottelussaan Tshekin vakuuttavasti kaatanut Susijengi saapui historiansa ensimmäiseen EM-puolivälierään Berliinin Mercedes-Benz Arenalle täynnä tulta ja tappuraa.

Susijengin hyökkäystä ”päättömien kanojen säntäilyksi” kuvaillut espanjalaisvalmentaja Sergio Scariolo katseli ihmeissään, kun Mikael Jantunen (18/2) säkitteli palloa sisään niin lähietäisyyksiltä kuin puolesta kentästäkin, Miro Little (6/1/6 syöttöä) kuritti Espanjan pelättyä Lorenzo Brownia (10/4/11 syöttöä) ja Elias Valtonen (4/5) ja Alexander Madsen (13/3/3 syöttöä) hiillostivat espanjalaisia pitkine käsineen ja nopeine jalkoineen.

Kun Lauri Markkanen (28/11/3 syöttöä) ja Sasu Salin (11/3) saivat vielä kolmosensa uppoamaan ja Susijengi ryntäsi yhdeksän pisteen taukojohtoon, Susijengin paikka EM-mitalipeleissä alkoi kiilua Berliiniin saapuneiden runsaslukuisten suomalaiskannattajien silmissä.

Kuten arvata saattaa, Espanja sekoitteli tauolla pukukopissa lääkkeet suomalaisjohdon sulattamiseksi. Espanja nosti puolustuksensa intensiteettiä pakottaen susihyökkäyksen jatkuviin pallonmenetyksiin (19 kpl) ja donkkaavat Hernangomezin veljekset Willy (27/5) ja Juancho (15/4) alkoivat murjoa urakalla koreja lähietäisyydeltä.

Susipuolustus sai Hernangomezit kuriin, mutta tuolloin Espanja alkoi kierrättää palloa kulmaheittäjilleen, jotka Darius Brizuelan (14/1) johdolla alkoivat upottaa kolmosiaan. Susijengi pysyi Markkasen, Jantusen ja Madsenin onnistumisilla parin heiton päässä, kunnes kaiken nähnyt Rudy Fernandez (11/1/5 riistoa) otti syöttölinjat haltuun puolustuspäässä ja onnistui kolmesti kaaren takaa.

– Tekee kipeää. Meillä oli kaikki mahdollisuudet voittaa tänään, mutta tulosta pitää kunnioittaa. Espanja tiivisti puolustustaan, sai toisen puoliajan alussa momentumin, emmekä pystyneet vastaamaan siihen, Susijengin tehokärki Lauri Markkanen kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Tämä oli upea turnaus ja ihan varmasti joka jätkä tässä joukkueessa tulee muistamaan sen lopun ikäänsä. Mutta me olemme nälkäisiä emmekä tahdo lopettaa tähän.

Huffilta ja Koposelta jäähyväiset maajoukkuekentille

Eräs aikakausi tuli ottelussa päätökseensä, kun Susijengin pitkäaikaiset keulakuvat, kapteeni Shawn Huff (2003–2022, 224 maaottelua) ja kenraali Petteri Koponen (2006–2022, 154 maaottelua) hyvästelivät maajoukkue- ja ammattilaiskentät.

Huff ja Koponen ovat kumpikin kulkeneet koko matkan Euroopan B-divisioonan hiilikellareista karsintojen kautta arvokisoihin ja ylistivät kumpikin nuorta joukkuettaan historiallisesta saavutuksesta Euroopan kahdeksan parhaan joukossa.

– Kyllä se jotain kertoo, että hävitään puolivälierässä niukasti Espanjalle ja jää harmittamaan, Koponen (3/1) puri hammasta taiston tauottua.

– Tämä on haikea hetki. Tähän kiteytyy niin paljon. Pitää olla vaan älyttömän kiitollinen koripallolle kaikesta, mitä se on minulle näiden vuosien aikana antanut. Meillä oli saumamme tässä ottelussa, mutta Espanja osoitti toisella puoliskolla, miksi se on hallitseva maailmanmestari.

Shawn Huff (5/0) urakoi ottelussa Koposen tavoin ylitöitä ja teki kaikkensa joukkuepuolustuksen liimana, mutta pitkäaikaisen taistelutoverinsa tavoin joutui myöntämään Espanjan ansainneen välieräpaikkansa.

– Me toteutettiin ekalla puoliskolla tosi hyvin meidän pelisuunnitelmaa, vaikka muutamia virheitä tulikin siellä täällä. Täytyy antaa kaikki tunnustus Espanjalle. Tällaisia otteluita oppii voittamaan vain pelaamalla – on muistettava, että tämä oli ensimmäinen paikkamme kahdeksan joukossa yli viiteenkymmeneen vuoteen, Huff korosti.

Shawnille (Huff) ja Petterille (Koponen) kuuluu iso kiitos kaikesta siitä työstä, mitä he ovat tehneet suomalaisen koripallon puolesta. Ilman heidän työpanostaan me emme olisi täällä tänään, Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi kiitteli.

Nuorella Susijengillä kirkas tulevaisuus

Vuodesta 2007 asti kaikissa EM-kisoissa mitaleilla ollut Espanja kohtaa turnauksen välieräottelussa Saksan ja Kreikan välisen puolivälieräottelun voittajan. Susijengin vuosi jatkuu marraskuussa pelattavissa MM-karsintaotteluissa Viroa ja Saksaa vastaan.

Vaikka Susijengi on jo paikkansa syksyn 2023 Aasian MM-kisoissa lunastanut, voittamalla mahdollisimman paljon MM-karsintaotteluita Susijengi voi pelata itsensä yhä edullisempiin asemiin MM-alkulohkojen arvonnoissa.

– Tämä oli upea turnaus ja hieno taistelu koko joukkueelta. Jokainen pelaaja jätti kaikkensa kentälle. Meillä on kaikki edellytykset saavuttaa vielä hienompia asioita tulevaisuudessa, päävalmentaja Tuovi lausui.

Tuovi kiinnitti huomionsa Susijengin kahdeksaan arvokisaensikertalaiseen, edelleen nuoriin Sasu Saliniin (31 v.) ja Lauri Markkaseen (25 v.) sekä koko joukkoon lupaavia pelaajia, joita Suomi-koriksen pelaajatuotantojärjestelmä on maajoukkuepaitaan kätilöimässä.

– Nyt nuoret kaverit ovat yhtä turnausta kokeneempia ja saavat hienon lähdön tulevaan seurajoukkuekauteen. Nyt vaalitaan tätä kokemusta, opitaan tästä ja palataan marraskuussa yhteen uusin ilmein.

Elisa Viihde Viaplay ja V Sport kanavillaan esittää kaikki loput EM-ottelut suorina lähetyksinä.

Espanja – Susijengi 100–90 (19–30, 43–52, 73–67), miesten maaottelu, EM-kisat (puolivälierä), Berliini (Saksa) 13.9.2022

Susijengi: Lauri Markkanen 28/11/3 syöttöä, Mikael Jantunen 18/2, Alexander Madsen 13/3/3 syöttöä, Sasu Salin 11/3, Miro Little 6/1/6 syöttöä, Shawn Huff 5/0, Elias Valtonen 4/5, Petteri Koponen 3/1, Edon Maxhuni 2/3/4 syöttöä, Henri Kantonen 0/3, Topias Palmi, Ilari Seppälä.

Espanja: Willy Hernangomez 27/5, Juancho Hernangomez 15/4, Dario Brizuela 14/1, Rudy Fernandez 11/1/5 riistoa, Lorenzo Brown 10/4/11 syöttöä, Usman Garuba 7/6, Alberto Diaz 6/1, Joel Parra 5/1, Jaime Pradilla 3/2, Xabi Lopez-Arostegui 2/1/3 syöttöä, Jaime Fernandez 0/1, Sebastian Saiz.

Lähde: Koripalloliiton tiedote