Ensi syyskuussa kolmansissa peräkkäisissä EM-kisoissa pelaava Susijengi saa mieluisan tulokkaan riveihinsä. Kotoisen Korisliigan korikuninkuuden vuonna 2011 voittanut Jamar Wilson, 31, on saanut Suomen kansalaisuuden ja liittyy kesällä Susijengi-vahvuuteen.

Jo vuonna 2010 julkisesti kansalaisuushaaveestaan puhunut Jamar Wilson on naimisissa Suomen entisen maajoukkuepelaaja Laura Wilsonin (os. Sario) kanssa.

Suomea jo pidemmän aikaa kotipesänään pitänyt Wilson läpäisi viime vuoden lopulla kielikokeen, joka oli viimeinen este kansalaisuuden hakemiselle. Tieto Suomen kansalaisuuden saamisesta tavoitti Wilsonin tiistaina lomamatkalta, jolla hän perheensä kanssa on.

– Tämä on yksi elämäni tärkeimmistä hetkistä lapsen syntymisen ja vaimon tapaamisen lisäksi, kertoi ikionnellinen Wilson Koripalloliiton tiedotteessa.

– Olen jo pitkään tuntenut itseni suomalaiseksi ja minulle on suuri kunnia, että se on nyt myös virallista. Koripallo on iso osa elämääni, mutta kansalaisuuden saaminen on sitäkin suurempi asia.

Tullessaan pelaamaan Espoon Honkaan vuonna 2010 Wilson kertoi julkisesti kansalaisuushaaveistaan. Wilsonin sisällä sinivalkoinen liekki palaa entistäkin voimakkaammin.

– Suomalaiset työskentelevät kovaa, osaavat pitää hauskaa, ovat rehellisiä, kohtelevat ihmisiä kunnioituksella. Sellaisena pidän myös itseäni. Nautin suomalaiseen tapaan rauhasta, mökistä ja saunasta. Rakastan kaikkea Suomessa… paitsi mämmiä, Wilson naurahtaa.

Mahdollisuutta päästä edustamaan Suomea ja Susijengiä Wilson pitää sydämenasiana.

– Pelkkä kutsu on minulle suuri kunnia ja saavutus. Olen saanut harjoitella maajoukkuepelaajien kanssa kesäisin. Maajoukkueessa on nöyriä, hienoja ihmisiä, joiden kanssa on hauskaa. Mahdollisuus päästä edustamaan ja kenties auttamaan joukkuetta sekä Suomea ovat minulle erittäin tärkeitä.

Niin ikään lomalla perheensä kanssa oleva Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann vastaanotti uutisen Wilsonin kansalaisuudesta lämpimästi.

– Olen erittäin onnellinen ”Jammun” (Wilson) puolesta. Hänellä on suomalainen vaimo ja lapsi ja tiedän kuinka paljon Suomen kansalaisuuden ja virallisen tunnustuksen saaminen hänelle merkitsee.

– Jamar on ollut tuttu näky Susijengin omatoimisella harjoitusjaksolla. Hän on sitoutunut joukkuepelaaja, susipelaajan luonne, joka tulee syventämään takakenttäämme, Dettmann luonnehti.

Korisliigassa Jamar Wilson antoi vahvat näytöt osaamisestaan. 185-senttinen pelintekijä ja vauhtikone voitti Korisliigan korikuninkuuden tehtailtuaan Hongan riveissä 37 runkosarjaottelussa 22,3 pistettä ottelua kohden hyvin heittoprosentein.

Wilson on edelleen Albanyn yliopiston kaikkien aikojen pistetilaston ykkönen ja kautta aikain ensimmäinen pelaaja, jonka pelipaidan Albany on jäädyttänyt. Kahdella viimeisellä kaudellaan (2005-07) Wilson johdatti Albanyn NCAA-lopputurnaukseen ja tuli valituksi America East –konferenssin parhaaksi pelaajaksi. Ammattilaisurallaan Wilson on pelannut Suomen lisäksi Australiassa, Belgiassa ja Ranskassa.

– Pelaajana hän tekee kentällä keskivertoa paremmin kaikki asiat, mutta hämmästyttävä nopeus ja kyky päästä puolustajan ohi tekevät hänestä erityisen. Hän tuo varmasti Susijengin pelaamiseen uusia ulottuvuuksia, kuvailee Susijengin pitkäaikainen apuvalmentaja, Wilsonia Hongassa valmentanut Pekka Salminen.

– Yksi miellyttävimmistä ihmisistä, joita olen tavannut. Älykäs, hyvä joukkuepelaaja ja –kaveri. Jamar on ”class act” niin kuin amerikkalaiset sanoisivat, Salminen päättää.

Osa Susijengi-pelaajista vetää parhaillaan henkeä kauden jälkeen ja osa on jo aloittanut harjoittelunsa. Maajoukkueen omatoiminen harjoittelujakso jatkuu heinäkuun puoliväliin saakka, jolloin maajoukkueen virallinen leiritys käynnistyy.

EM-kisoihin valmistavista maaotteluistaan Suomi pelaa Euroopan mestari Ranskaa vastaan 1.8. Tampereella ja Ukrainaa vastaan 28.8. Helsingissä. EM-lopputurnaus käynnistyy 5.9. Montpellierissä, Ranskassa. Kesän Susijengi-ehdokkaat ja maajoukkueen tarkempi valmistautumisohjelma julkaistaan lähiaikoina.