Susijengin aika Prahassa sai voitokkaan päätöksen torstai-iltapäivänä, kun lohkojumbo Hollanti kaatui O2 Arenalla pistein 88–67 (48–31). Susijengi dominoi kenttätapahtumia joukkuepuolustuksellaan ja kolmen pisteen heittopelillään ja piti huolen siitä, etteivät oranssipaitojen korisepät saaneet tilaisuutta syttyä liekkeihin.

Ahkeraa vaihtorulettia pyörittänyt Susijengi oli – kuten pelaajamateriaalistakin oli luettavissa – kentällä ylivoimaisesti liikkuvampi, aggressiivisempi ja huolellisempi joukkue.

Susipaidat heittivät pelin avausneljänneksellä lähes joka toisen kolmen pisteen heittonsa koriin (6/13), hakivat samaan kymmenminuuttiseen viisi hyökkäyslevypalloa ja pakottivat vastustajansa viiteen pallonmenetykseen.

Kun Susijengin johto kasvoi toisen jakson alussa 20 pisteeseen, Susijengin tehtävä oli pitää huoli siitä, ettei Hollanti pääsisi koriseppiensä kuten uransa viimeistä ottelua pelanneen Worthy De Jongin (21/4/3 riistoa) johdattamana enää takaa-ajoon.

Suomen valmennusjohto saikin nyökkäillä tyytyväisenä, kun susipuolustus pysyi lyhyttä päätösjakson uinahdusta lukuun ottamatta tiiviisti kasassa, eikä Hollannista ollut enää nousemaan sinivalkopaitojen rinnalle.

– Meillä on kahdeksan ensikertalaista mukana näissä kisoissa ja viimeiset viikot ja kuukaudet ovat olleet oppimisprosessi. On ollut upea pelata taas EM-kisoissa ja etenkin ammentaa suomalaisyleisöstä, joka on vaikeiden vuosien jälkeen päässyt taas kerääntymään yhteen koripallon merkeissä, päävalmentaja Lassi Tuovi hymyili Koripalloliiton tiedotteessa.

– Nyt voidaan olla hetken tyytyväisiä ja sitten käännetään katseet kohti neljännesvälieriä. Siellä jokaisella ottelulla on valtava merkitys ja mitä tahansa voi tapahtua.

Yleisö taputti Koposen kentälle

Ottelun lopussa elämäntyöstään pelipallolla palkitun Worthy De Jongin tavoin viimeistä maaottelukesäänsä pelaava susikapteeni Shawn Huff (14/4) takoi ottelun alkutahdit upottamalla avausjaksolla sivaltamalla kahdeksan pistettä täydellisellä heittopelillä. Joukkueen pappa odotti omiltaan täydellistä keskittymistä, ja sen myös sai.

– Me tiedettiin, että Hollanti on vaarallinen joukkue ja että meillä ei ole minkäänlaista varaa antaa niille siimaa. Ihan kiitettävästi onnistuttiin siinä tänään, vaikka ne pienen ”runin” saikin ihan neljännen jakson alkuun, Huff puhkui.

Susijengin korkeimmat pisteet upotti Lauri Markkanen (22/3), joka oli kahdeksassatoista peliminuutissaan täysin ylivoimainen pideltävä hollantilaispuolustukselle. Markkasen ja Huffin jälkeen korkeimmat pistelukemat tyylitteli viime kevään Hollannin mestari Edon Maxhuni (9/1/5 syöttöä/4 riistoa).

Puolustuspään työpalkinnon pokkasi Elias Valtonen (5/4/3 syöttöä), joka piti suurimman osan ajasta De Jongia pimennossa Susijengin karkuvaiheen aikana.

Petteri Koponen (5/0/4 syöttö) tuli peliin hyvällä jalalla ja upotti kaksi ensimmäistä heittoaan. Vajaat kolme minuuttia ennen loppua monituhatpäinen suomalaisyleisö nostatti rytmikkäällä ”Petteri Koponen”-huudatuksellaan Kenraalin seisomaan vaihtopenkillä, eikä coach Tuovilla ollut muuta vaihtoehtoa kuin valjastaa sotaratsunsa.

– Älyttömän kiitollinen saa olla, että saa pelata tuollaisen yleisön edessä. Näitä pelejä tulee vielä ikävä. Mutta vielä on turnausta jäljellä ja nyt mennään niin pitkälle kuin ikinä päästään, Koponen uhkui.

”Me olemme valmiita kaikkeen”

Voitollaan Susijengi otti voimakkaan kiinnityksen Prahan lohkon kakkossijaan. Puola on edelleen Susijengin edellä otteluvoitoilla tarkasteltuna, mutta Puola kohtaa lohkon iltaottelussa suuren ennakkosuosikin Serbian, joka puolestaan valahtaisi lohkokakkoseksi häviämällä Puolaa vastaan.

– Jätetään spekuloinnit muille ja katsotaan kaikessa rauhassa, kuka seuraavassa vaiheessa tulee vastaan. Me olemme valmiita kaikkeen, Tuovi kuittasi.

Susijengi matkustaa Prahasta Berliiniin vielä tänä iltana.

EM-kisat jatkuvat Susijengin osalta sunnuntaina, jolloin joukkue kohtaa kisojen neljännesvälierässä C-lohkosta saapuvan vastustajan. Neljännesvälierävastus varmistuu myöhään torstai-iltana.

Neljännesvälieräaikataulu vahvistetaan perjantaina.

Susijengi – Hollanti 88–67 (26–11, 48–31, 76–49), miesten maaottelu, Praha (Tshekki), EM-kisat (alkusarjaa) 8.9.2022

Susijengi: Lauri Markkanen 22/3, Shawn Huff 14/4, Edon Maxhuni 9/1/5 syöttöä/4 riistoa, Alexander Madsen 7/6, Mikael Jantunen 7/5, Henri Kantonen 7/1, Elias Valtonen 5/4/3 syöttöä, Ilari Seppälä 5/1/3 syöttöä, Petteri Koponen 5/0/4 syöttöä, Sasu Salin 3/0, Topias Palmi 2/2, Miro Little 2/0.

Hollanti: Worthy De Jong 21/4/3 riistoa, Keye van der Vuurst de Vries 9/2/5 syöttöä, Charlon Kloof 8/1/3 syöttöä, Jesse Edwards 7/5, Jito Kok 7/2/2 blokkia, Leon Williams 5/2/3 syöttöä, Roeland Schaftenaar 4/4, Olaf Schaftenaar 4/1, Mohammed Kherrazi 2/4, Shane Hammink 0/5.

Lähde: Koripalloliiton tiedote