Kolme vuotta sitten pelatuissa Kiinan MM-kisoissa maailmanmestaruutta juhlinut Espanja saapuu tiistain puolivälierässä Susijengiä vastaan miehistöllä, joka on nuorentunut ja uudistunut sitten edellisten arvokisojen, mutta pelaa espanjalaisen koripallokoulukunnan hyveiden mukaan: älykkäästi, tehokkaasti ja joukkueella.

Susijengin valmentaja Hanno Möttölä kertoo ihailevansa Espanjan pelitavassa ennen kaikkea kylmäpäisyyttä, joka tuntuu periytyvän espanjalaisessa koripallossa sukupolvelta toiselle. Tästä kenties kirkkaimpana osoituksena on joukkueen pallonmenetyssaldo – alle kymmenen ottelua kohden.

– Miehet ja pallo liikkuvat. Heillä on kummassakin päässä paljon optioita ja tieto, taito ja vaistot päästä ulos kiperistäkin tilanteista, varsinkin hyökkäyksessä. Kun pallo näennäisesti pysähtyy, he pystyvät silti jatkumaan hyökkäystä. Tuntuu, kuin pelaajat vaistoaisivat joka tilanteessa, mitä pitää tehdä, Möttölä kehuu Koripalloliiton tiedotteessa.

Espanja oli eurooppalaisista maajoukkueista 2010-luvun menestynein kahdella Euroopan mestaruudellaan, yhdellä maailmanmestaruudellaan ja olympiahopeallaan ja -pronssillaan. Vaikka joukkueessa ei enää ole Gasolin veljeksiä ja Ricky Rubiota syömähampainaan, on Espanjan EM-kisatusina täynnä NBA- ja Euroliiga-pelaajia.

– Edellisen kultaisen sukupolven edustajista Rudy Fernandez on edelleen mukana. Tässä miehistössä ei ole ihan samanlaisia maailmantähtiä, mutta yhä edelleen Espanja pelaa ihailtavasti joukkueena, Möttölä kommentoi.

Espanjan dominoiva pelaaja on amerikkalaissyntyinen takamies Lorenzo Brown, joka otti joukkueen reppuselkäänsä neljännesvälierässä Liettua vastaan. Brownin palloskriinit ennen kaikkea Willy Hernangomezin ja Usman Garuban kanssa ovat Espanjan hyökkäyksen ykkösase.

– Meidän on ennen kaikkea pystyttävä pysäyttämään Espanjan pallonliike ja heidän korkea palloskriininsä, joka oli avainasemassa Liettuaa vastaan. Toki voi olla, että äärimmäisen kokenut huippuvalmentaja Sergio Scariolo näkee, että joku muu asia toimii meitä vastaan toimivammin, ja siihenkin on valmistauduttava, Möttölä aprikoi.

– Tiedossa on myös, että Espanja sekoittaa eri puolustustapoja. He vaihtavat puolustustapaa päädystä ja sivurajasta, menevät välillä paikkaan tai box and oneen, toisinaan puolustavat palloskriinit aggressiivisesti ja toisinaan tiedossa on makaavaa paikkaa. Meidän on oltava koko ajan tarkkoja ja pelissä sisällä.

Lähde: Koripalloliiton tiedote