Keskiviikkona varmistui, että Suomen alle 17-vuotiaiden tyttöjen jalkapallomaajoukkue pelaa toukokuussa Liettuassa EM-lopputurnauksessa.

Suomi voitti EM-jatkokarsintojen päätöspelissään Skotlannin 5-0. Samaan aikaan Ranska voitti Ruotsin 3-2. Joukkueet voittivat lohkon tasapistein, mutta Suomen maaliero on parempi.

Suomi loi ensimmäisellä puoliajalla maalipaikkoja, mutta täysin peli ei vielä rullannut. Marko Saloranta teki valmennusjohtonsa kanssa tauolla kaksi vaihtoa ja ne onnistuivat. Tauon jälkeen kentälle juossut Jenna Topra viimeisteli hattutempun. Häntä säesti Aino Vuorinen, joka osui kahdesti.

– Se kuvastaa tätä joukkuetta. Meillä on niin hyviä pelaajia vaihdossa ja kotonakin. Olemme olleet tässä turnauksessa todella yhtenäinen joukkue ja olemme voineet valita pelaajia vastustajan mukaan. Joukkueen sisäinen kunnioitus on huikeaa, vaihtopelaajat ovat kaikissa kolmessa ottelussa tuoneet paljon lisäarvoa, Saloranta hehkutti Palloliiton sivuilla.

Suomi avasi siis maalinteon toisen puoliajan yhdeksännellä minuutilla ja nakutti 25 minuutissa viisi osumaa. Suomen maaliero oli lopulta yhden parempi kuin lohkossa toiseksi jääneellä Ranskalla.

– Olimme käyneet pelaajien kanssa ennakkoon läpi eri mahdollisuuksia mitä pelin aikana voi käydä. Vaarana kuitenkin oli, että he alkaisivat yrittämään liikaa ja väkisin, kun tiesimme, että maaleja pitää tehdä.

– Päätimme tauolla, että lyömme itsemme täysillä likoon. Jos se ei riitä, niin sitten ei. Puolustimme aggressiivisesti ja haimme riistoja korkealta. Peliin tuli tauon jälkeen lisää vauhtia. Tiesimme, ettei Skotlanti voi koko peliä jaksaa juosta pallon perässä.

– En luottanut Ruotsiin pätkääkään. Ajattelin, että heidän tasonsa ei riitä Ranskaa vastaan millään, mutta he kuitenkin kavensivat toisella puoliajalla. Meillä oli lähes jakomielinen olo, kun toisaalta 5-0-tuloksen piti riittää, mutta jos Ranska olisi tehnyt yhden lisää, niin sitten meidänkin pitäisi tehdä.

EM-lopputurnaus pelataan Liettuassa 9.-21. toukokuuta. Kisoihin ovat päässeet emäntämaan ja Suomen lisäksi Hollanti, Espanja, Italia, Puola ja Saksa. Lohko 5 ratkeaa lauantaina.

– Olen todella ylpeä pelaajista. Siitä miten he ovat sitoutuneet joukkueeseen turnauksen aikana. He ovat lisäksi matkan varrella ymmärtäneet, että on myös paljon muuta tärkeää kuin se mitä kentällä tapahtuu. Pelaajamme toimivat todella ammattimaisesti.

– Olen saanut paljon onnitteluita seurajoukkuevalmentajilta, mutta kyllä kiitokset kuuluu toiseen suuntaan. He ja aluevalmentajamme ovat tehneet vuosia upeaa työtä. Me vain lainaamme näitä pelaajia. Seuravalmentajat tekevät ehdottomasti suurimman työn.

Suomen joukkue matkaa takaisin kotimaahan kiirastorstaiaamuna. Vaikka tunnelma joukkueessa on katossa, muistuttaa luotsi, että palautuminen on hoidettava edelleen ammattimaisesti.

– Uni ei varmasti tule helposti, aika isoja asoita on tapahtunut, Saloranta naurahti.

– Osa pelaajistamme pelaa kuitenkin jo kahden vuorokauden päästä liigaa. Me nautimme ja iloitsemme nyt tästä, mutta olen ehkä tylsä valmentaja, mutta en halua nähdä yhtään loukkaantumista sen takia, että kaikkea ei hoidettu kunnolla.

Helmarit

@HelmaritFI
OI SUOMI ON 🇫🇮🇫🇮 U17-tytöt pelaavat toukokuussa Liettuassa EM-lopputurnauksessa, nyt voi tuulettaa 💪🏼💪🏼 #Pikkuhelmarit