Tiistaina Palloliitto ilmoitti Suomen miesten futsalmaajoukkueen olevan jumissa Turkissa. Joukkue lähti suunnitellusti maanantaina kohti Moldovaa ja keskiviikkona alkavaa MM-karsinnan Preliminary Round -turnausta. Joukkueen saavuttua Instanbuliin varattu jatkolento kuitenkin peruttiin, ja matka keskeytyi.

Myös tiistain uusi lento peruuntui, ja tänään keskiviikkona Suomi on edelleen odottamassa Turkissa lentoa Moldovaan.

– Mutkia tuli matkaan. Elämme keskiviikkoaamua ja kello on Istanbulissa yhdeksän. Tällä hetkellä tilanne on sellainen, että emme pääse toistaiseksi Chisinauhun ja UEFA, samoin turnauksen järjestävä kansallinen liitto, on asiasta tietoinen, Palloliiton futsalpäällikkö Jyrki Filppu kertoi keskiviikkoaamuna.

– Kaikki lennot viime sunnuntaista asti Istanbulista Chisinauhun on peruttu. Ensin kaikki näyttää taululla hyvältä, tulee go to gate, sitten tulee viivästysilmoitus ja lopulta peruutus. Eilen oltiin iltakoneella menossa, mutta sekään ei toteutunut ja saatiin tieto, että aamukonettakaan ei lennetä.

Suomen ensimmäinen MM-karsinnan ottelu on merkitty jo keskiviikolle, joten matkaan kohti Chisinauta pitäisi päästä mahdollisimman pian.

– Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että kukaan ei lentokentällä tiedä mitään mistään. Kun katsoo Chisinaun laskeutuvia koneita, näyttää että Turkish Airlines on peruutettu aina. Yksittäisiä lentoja on peruutettu myös muilta lentoyhtiöiltä. Odotamme matkatoimistomme selvitystä pääsemmekö muita kautta pois, Filppu sanoi.

– Meillä suoraan kohteeseen menevät laukut on Turkish Airlinesin hallussa. Meillä ei ole kauheasti varavaatteita. Joukkue on hyvällä mielellä mutta mielenkiintoisin ”odoorein” varustettu.

Filpun mukaan Suomen matkustusvaikeuksien vuoksi turnauksen otteluohjelmaan on tehty jo varasuunnitelmia.

– Jo eilen oli varauduttu siihen, että jos Moldova ja Wales kohtaavat alkuperäisen aikataulun mukaan ja me olisimme päässeet aamukoneeseen, olisimme pelanneet ottelun illalla kello 21.00. Aamukonetta ei mennyt. Asia on UEFA:n hallussa ja siinä (otteluaikatauluissa) on reunaehdot riippuen siitä, milloin paikan päälle pääsemme. Tänään tulee varmaan päätös peleistä.

– Katsotaan kuinka pitkään odotetaan. Jos päästään paikan päälle torstaina, niin pelataanko sitten perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina. Päätökset tehdään UEFA:ssa.

Mistään turnauksen tai otteluiden luovuttamisesta ei ole edes ollut puhetta.

– Ei tietenkään. Tarkkaa ohjeistusta tästä ei ole. Turnauksessa on neljä joukkuetta, joissa on kovin vähän ammattimaisesti futsalia pelaavia pelaajia, joten ei voida ehdoin tahdoin päättää, että ollaan viikko ja sitten pelataan turnaus. Voi olla, että sovitaan tai UEFA päättää, että siirretään koko turnaus pelattavaksi myöhemmin muussa paikassa. Karsinnan seuraava vaihe on vasta lokakuussa, joten siirto on mahdollista.

Joukkueen henki on kuitenkin pysynyt erinomaisena.

– Pitää paikansa kyllä. Olennaista näyttää olevan tiedotus, ihmisten pitäminen ajan tasalla. Ollaan infottu heti joukkueen whatsapp -ryhmässä. Siinä on ero miten Turkish Airlines on toiminut, mitään informaatiota ei ole jaettu.

– Keskusteluyhteys on koko ajan otteludelegaatin kanssa. Sikäli kiitollista olla täällä, että myös turnauksen erotuomaritarkkailija ja yksi erotuomareista viivästyi lennoilta.

– Semmoinen kun tulee vastoinkäymisiä, ihmiset ensin hermostuu, mutta kun vastoinkäyminen jatkuu, sitten tulee vain sellainen fiilis, että ei mitään voi. Kuten aikoinaan Islannin tulivuorenpurkaus, aiheutti samanlaisia mielentiloja. Katsotaan mitä tapahtuu, pidämme kansalaiset ajan tasalla.

Lähde: Palloliiton sivut.