Tomi Tuuha tekee suomalaista universiadihistoriaa Taipeissa sunnuntaina, kun 27-vuotias telinevoimistelija osallistuu jo viidensiin universiadeihinsa.

Napolissa kahden vuoden kuluttua universiadien yläikäraja laskee 25:een vuoteen nykyisestä 28:sta, joten kukaan ei edes teoriassa pysty ohittamaan enää Tuuhan ennätystä myöskään tulevaisuudessa.

Tuuhan universiadiura alkoi 2009 Belgradissa. Parhaimmillaan hypyn EM-kultaa ja saman lajin maailmancupin kokonaiskilpailun voittanut Tuuha on universiadeissa sijoittunut parhaimmillaan hypyssä viidenneksi viime kisoissa 2015 Gwangjussa.

– Vaikka Gwangjussa tulikin paras sijoitus, niin nostan Shenzenin 2011 mieleenpainuvimmiksi universiadeiksi tähän mennessä. Kisatulos oli siellä heikko, koska ilmastointi aiheutti sairastumisen juuri kilpailupäiväksi, mutta muuten kisareissu oli huikea, Tuuha hehkuttaa Sport.fi -sivustolla.

Kokonaisuudessaan valtavasti lajin eri arvokisoja kiertänyt Tuuha kehuu universiadeja huikean hienoiksi tapahtumiksi.

– Onhan nämä yhdet parhaista kisoista lajissamme myös tasollisesti, lähes kuin MM-kilpailut. Olen aina tykännyt näistä tapahtumina kokonaisuudessaan.

Tuuha on ilmoittanut urheilu-uransa päättyvän tulevana syksynä. Yksi ”takaportti” humoristisesti Tuuhan mukaan kuitenkin vielä olisi.

– Jos universiadien yläikärajaa nostettaisiin, niin pitäisihän sitä vielä jatkaa siinä tapauksessa, Tuuha nauraa.

Syksyllä Tuuha aloittaa lentäjän opinnot Suomen ilmailuopistossa. Nyt mies on jo valmis lentokoneasentaja.

– Ei tässä vielä ole haikea olo, kisan jälkeen toki saattaa olla. Nyt kuitenkin nautitaan!

Taipeista Tuuha jahtaa paikkaa hypyn finaalissa, joka olisi sekin ennätyksellinen neljäs.

– Säännöt muuttuivat Rion olympialaisten jälkeen ja olen joutunut muuttamaan hyppyäni. Joudun joko helpottamaan tai vaikeuttamaan toista hypyistä ja tällä hetkellä ratkaisu on helpottaminen, Tuuha paljastaa.

Ainoa suomalaismitalisti telinevoimistelussa on tähän mennessä rekillä hopeaa 2003 saavuttanut Jani Tanskanen.

Lähde: Suomen Olympiakomitean verkkosivut