Kolmiloikkaajatähti Kristiina Mäkelä kritisoi kovaan sävyyn Suomen Urheiluliiton (SUL) toimintaa tuoreessa Finnishnews.fi -sivuston englanninkielisessä kolumnissaan.

Mäkelä sanoo, ettei ole tyytyväinen SUL:n tapaan toimia.

– Jokainen valmentaja ja urheilija tarvitsee tukea ulkopuolelta. Aluksi se voi olla paikallinen urheiluseura kuten Orimattilan Jymy (pienen kaupungin urheiluseura) oli minulle. Mutta ajan kanssa apua tarvitaan Urheiluliitolta tai Olympiakomitealta, sillä niitä tarvitaan päästäkseen suuriin mestaruuskisoihin ja olympialaisiin. Nämä ovat myös niitä paikkoja, joissa informaation pitäisi kiertää ja jakautua kaikkien urheilijoiden, valmentajien, urheiluseurojen ja tiimien kesken, Mäkelä kirjoittaa.

– Olen surullinen sanoessani tämän, mutta tällä hetkellä SUL ei ole organisaatio, joka pystyy tuottamaan mitaleja voittavia huippu-urheilijoita.

Ennen kaikkea Mäkelä vaikuttaa kaipaavan SUL:ltä selkeää apua mahdollisiin ongelmiin. Mäkelä nostaa esiin esimerkkitapauksia: mitä jos valmentaja vaihtuu? Olisiko SUL:n kautta mahdollista saada listaa potentiaalisista ehdokkaista? Entä loukkaantumishetket? Voisiko liiton kautta saada erikoislääkärien ja fysioterapeuttien listan, joilla on kokemusta kyseisistä vammoista?

– Tämänkaltaiset ongelmat ovat todella haastavia urheilijalle ratkaista sen lisäksi, että he stressaavat jo pelkästä loukkaantumisesta. Tällä hetkellä täytyy olla riittävän onnekas tavatakseen henkilö, joka voi johdattaa sinut oikeaan paikkaan.

Mäkelän mielestä paljon riippuu siitä, ketkä johtavat organisaatioita.

– Kaikki on kiinni ihmisistä, erityisesti niistä jotka johtavat organisaatiota, jotka näyttävät kilpailevan huipputyöpaikoista ja kunniasta välittämättä itse urheilijoista joita heidän pitäisi edustaa. Tarvitsemme spesialisteja työskentelemään urheilijoiden kanssa ja keskenään. Tarvitsemme pitkäaikaisia suunnitelmia ja rahoituksen niille. Tarvitsemme huipputason organisaation tuottaaksemme huipputason urheilijoita. Tarvitsemme tietoa ja joustavuutta, mutta ennen kaikkea tarvitsemme muutoksen, Mäkelä päättää tekstinsä.

Mäkelän kolumnin voi lukea kokonaisuudessaan täältä.