Yleisurheilun SM-hallien avauspäivä jäi aika vaatimattomaksi. Mitä sanot sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Se jäi melkeinpä murheellisen vaisuksi. Niin henkeen ja vereen kuin yleisurheilumies olen, on tämä myönnettävä.

Mikä oli päivän positiivisinta antia?

Oskari Mörön vakuuttava voitto 400 metrillä hyvällä ajalla 47,84 400 metrillä. Hän ei ole ulkoradallakaan juossut koskaan kuin 0,44 sekuntia paremmin. Kun kyse oli vielä kauden ainoasta henkilökohtaisesta hallikilpailusta, tulos oli mainio. Mörö on vaivojen jälkeen jälleen kerran erittäin hyvällä tiellä kohti EM- ja olympiakesää.

Ville Myllymäen vakuuttava ja vaivaton meno 60 metrillä oli myös positiivista. Toki hienoja ja tasaisia kilpailuja nähtiin. Esimerkiksi naisten 60 metrillä, kuten eilen ennustin. Voitto ratkaistiin tuhannesosilla ja viisi ensimmäistä tuli maaliin neljän sadasosan sisällä. Hieno kilpailu. Ja vielä saatiin yllätysvoittaja, kun Jasmin Showlah puristi niukkaan voittoon.

Naisten seiväs taisi olla aikamoinen pettymys.

– No hiukan. Minna Nikkasen 455 oli hyvä tulos, varsinkin kun hyppy kangerteli koko ajan. Rajua kaksinkamppailua ei nähty, kun Wilma Murto jäi 435:een.

Miltäs huominen kisapäivä näyttää?

– Aika samanlaiselta, mutta uskon että parempi päivä tulee. Pari hienoa urheilijaa ja hyvää lajia löytyy. Naisten 60 metrin aidoissa Nooralotta Nezirin ja Matilda Bogdanoffin kaksintaistelusta tullee hieno. Neziri on kauden tilastoajoissa hiukan edellä, 8.11-8.15.

– Ja totta kai MM-halleihin tähtäävän Kristiina Mäkelän tekemiset kolmiloikkapaikalla innostavat – hän on jo sivunnut hallin SE-tulosta 14,20 tällä kaudella. Siihen nyt vielä hiukan lisää. Mäkelä on MM-tilastossa seitsemäs ja kakkospaikkaan on vain 12 senttiä. kelpaa jenkkilään MM-halleihin lähteä.

Sandra Eriksson on myös mielenkiintoinen 3000 metrillä, missä hän lähtee tavoittelemaan kovaa aikaa. Mailillahan Eriksson teki jo SE:n ja väliaikana meni melkein 1500 metrin MM-raja rikki. MM-raja 3000 metrillä on 9.00. En tiedä aikooko Eriksson sinne lähteä, mutta tulos on täysin mahdollinen, jos hyvä päivä osuu. Ja miksei osuisi?

Nyt on puhuttu vain naisista, miltä miesten lajit näyttävät?

– On sielläkin kiinnostavia urheilijoita. Pika-aidoissa Elmo Lakka jatkaa kehittymistään. 7,76 alkaa olla jo aika hyvä tulos. Viime vuodesta on lähtenyt viisi sadasosaa ja kehitys on kaiken a ja o.

– Seipään tekee mielenkiintoiseksi se, että kaiken kärsinyt ja kestänyt Matti Mononen on taas täydellä höyryllä mukana. Siinä on kyllä sitkeä kaveri; on ollut vammoja, sairastelua, taloudellista ahdinkoa ja vaikka mitä. Mutta siellä hän vain monien yllätykseksi jälleen on tappelemassa jopa voitosta. 32-vuotias Mononen on hypännyt 535, saman minkä Eemeli Salomäki. Heidän edellään on kuitenkin tilastoissa 540 hypännyt vasta 19-vuotias Niko Koskinen. Tulee todella mielenkiintoinen kilpailu nuorukaisen ja konkarien välillä.

– Ja pakko vielä mainita yksi nimi, vaikka hiukan jäävi olenkin. Oma valmennettavani Jaakko Laakso on noussut nuoruuden valtavalta takamatkalta 800 metrin tämän hetken ykkösmieheksi. Vaasassa kulki jo 1.48,83 pitkällä radalla ja maaottelussa lyhyellä 1.50,37. Se on kaikkien aikojen tilaston yhdeksänneksi paras aika. Hän on mielenkiintoinen kaveri seurattavaksi.

Ymmärtääkseni huomenna on tulessa myös iso nippu maan lahjakkaimpia nuoria urheilijoita.

– Todellakin. 17-vuotta tänä vuonna täyttävä Viivi Lehikoinen on aivan huikea lahjakkuus 300 metrin aidoissa, samoin vuoden nuorempi Frida Hämäläinen. Heitä kannattaa seurata.

– 200 metrillä nähdään keväällä 16 vuotta täyttävä Samuel Purola, joka on hurjastellut pitkällä radalla jo 21,87. Kuulassa vuoden vanhempi Eero Ahola on parantanut miesten välineellä metrin viime hallikaudesta ja kesästä liki 50 senttiä. 19-vuotias Emma Koistinen on kehittynyt pika-aidoissa joka vuosi pari kymmenystä. Hän on naisten aitabuumin yksi lupaavimmista nimistä.

– Ja hei, ei kannata unohtaa huimia 4×300 metrin viestejä, jotka kruunaavat nämä kisat. Jostain syystä viimeksi YLE jätti huikean jännittävät viestit näyttämättä TV-lähetyksessä, nyt ne ymmärtääkseni mahtuvat mukaan. Viestit ovat aina hienoja kilpailuja ja nytkin päätöslajeissa nähdään kapula kädessä maan kärkinimiä 60 metriltä 800 metriin asti Oskari Möröstä lähtien. Ilman muuta ja ehdottomasti näkemisen arvoista!