Hiihdon maailmancupin päättävä Ski Tour Canada on melkoinen yritys juurruttaa maastohiihtoa Amerikan mantereelle. Kuinka hyvä idea se on, siitä voidaan olla monta mieltä. Mitä mieltä on sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Nooh, erittäin kauniisti sanottuna tämän päivän latu oli totaalinen rimanalitus yhteislähtökilpailulle. Kun porukka pakkautui rajuun jyrkkään haarakäyntinousuun heti parin kilometrin jälkeen, joutuivat perällä tulevat pysähtymään kymmeniksi sekunneiksi odottamaan, että tulee tilaa kivuta ylös. Muutenkin ladun kunto oli katastrofaalinen, se oli kuin Mietaan monolla tehty. Ihme ettei kauden päätöskisoja viety Afrikkaan…

– Miten hemmetissä tällainen latu on voinut mennä kansainvälisen hiihtoliiton seulasta läpi? Tämä tärveli jo nyt monen huippuhiihtäjän mahdollisuudet Tourilla käytännössä kilpailun ensimmäiseen ylämäkeen. Järjettömyyden huippu.

– Kaiken muun hyvän lisäksi Kanadassa on kylmä kuin jääkärin…no siis siellä, tiedätte kyllä. Karmea tuuli ja loppuviikoksi on luvattu vielä pakkasta yli 20 astetta. Jos kisoja joudutaan pakkasen vuoksi vielä perumaan, ei kovin kukkeasti ala tämä tuore uudistus.

Löydätkö tästä mitään hyvää?

– No kovin vähän. Tuskin urheilijatkaan riemastuivat tästä ladusta ja näistä keleistä. Monella on varmasti mielessä, miten upeaa olisi kisata nyt Keski-Euroopan aurinkoisilla keväthangilla…

– Muutenkin tässä on sellainen väsyneiden hiihtäjien kokoontumisajon meininki. Iso osa porukkaa alkaa olla sippi, osalla toki kunto alkaa nousta vasta nyt kunnolla esiin. Siksi tuloslistat ovat osin hiukan erilaisia kuin Euroopan maailman cupeissa.

– Jos nyt väkisin jotain positiivista haluaa kaivaa, niin kai se on ihan kiva, että Kanadassakin päästään naattimaan huippuhiihdosta…

Miltä suomalaisten jaksaminen näyttää?

– Kova kausi on jo takana ja nyt rypistellään vielä kahdeksan starttia 11 päivään. Vielä virtaa riittää, mutta miten lie ensi viikolla? Naisilla oli pientä mollia tänään tekemisessään, vaikka kyse oli suomalaisten paraatimatkasta. Eivät sijat 7, 9, 10 ja 12 ole mikään katastrofi, mutta totta kai enemmän odotettiin. Krista Pärmäkosken johdolla suomalaisilla on reilu minuutti kolmossijaan, kyllä tässä vielä on sauma taistella kokonaiskilpailussa hyvästäkin sijoituksesta.

– Miesten esitys olikin sitten heikko. Osin järjettömän reitin vuoksi, mutta kyllä sieltä takaa hyviä nousujakin nähtiin, ei vain tänään suomalaisilta. Esimerkiksi Maxim Vylegzhanin nousi sijalta 63 viidenneksi! Matti Heikkinen oli 26:s liki kaksi ja puoli minuuttia keulasta, Matias Strandvall 34:s ja Lari Lehtonen 37:s. Erot kärkeen ovat vain aivan karmaisevia.