Glasgow’ssa käydään parhaillaan telinevoimistelun MM-kilpailuja. Hypyn Euroopan mestari ja maailmancupin kauden 2014 voittaja Tomi Tuuha sairastui flunssaan ja hänen mahdollisuutensa Rioon menivät samalla viemäriin.

Aika karu kohtalo miehellä, jolla olisi ollut mahdollisuuksia hypyssä jopa Rion olympiamitaleille, vai mitä sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Todella karu tilanne. Voimistelun olympiapaikkojen jako on kyllä vaatinut melkoista insinöörityötä, niin järkyttävää sillisalaattia tuo valintaprosessi on. Ihan uskomatonta, että lajikohtaisiakin paikkoja jaetaan lähinnä kuusiottelun perusteella. Hankala ymmärtää koko systeemiä, ei tässä ole mitään järkeä.

– Lisäksi tilanne oli se, että Tuuhalla oli teoriassakin vain tämä yksi sauma eli ottaa henkilökohtainen MM-mitali. On täysin mielipuolinen systtemi, että MM-kisojen nelospaikka telineellä ei riitä olympiapaikkaan, mutta joukkuekiintiöiden ja kuusiottelun kautta tulee mukaan paljon kehnompia kavereita.

Tuuhalla on ikää 26 vuotta, oliko tämä jo niitti uran päättymiselle?

– En usko. Hän on itse sanonut, ettei ole miettinyt lopettamista. Lisäksi kansainvälinen liitto pohtii, että telinekohtaisia olympiapaikkoja jaettaisiin Tokioon 2020 eri perustein, mikä mahdollistaisi sen, että joka telineellä olisi mukana ainakin nykyistä enemmän kunkin telineen erikoismiehiä. Jos tuo toteutuu, Tuuha jatkaa takuulla.

Glasgow’ssa sentään sekä Oskar Kirmes että Heikki Niva saavuttivat paikan seuraavaan karsintakilpailuun. Onko heillä saumoja Rioon?

– Niin tekivät, mutta Suomella on silti vain yksi maapaikka, joten kaverit karsivat tähän Rion Test Eventiin myöhemmin keskenään. Kovin kivikkoinen on polku heilläkin Rioon, sillä sijoitukset MM-kisoissa olivat 61 ja 86. Kun osa paikoista jaetaan joukkuekilpailun perusteella, ei kovin monta paikkaa jaossa tule olemaan, joten paljon pitää vielä parantaa. Naisten puolella Annika Urvikko ja Monica Sileon eivät saavuttaneet paikkaa jatkokarsintaan.

Mitä luulet, miksi telinevoimisteluun on luotu näin monimutkainen karsintajärjestelmä ja mitä järkeä siinä on?

– Olisiko niin, että jollakin on ollut työajallaan ihan liian vähän tekemistä. Toisaalta kuusiottelu on telinevoimistelun peruslaji, mutta vuosien varrella näitä yhden telineen erikoiskavereita on tullut aika tavalla lisää. Tämä pitää ilman muuta huomioida jatkossa paremmin. Kyllä ainakin puolet kisapaikoista pitäisi jakaa telinekohtaisesti. En minä ainakaan ole keksinyt, mitä järkeä nykysysteemissä on.