Suomi hävisi Venäjälle huimien vaiheiden jälkeen 4-6 nuorten jääkiekon MM-kisoissa. Pitkään näytti siltä, että Suomi menee menojaan ottelussa, mutta peli kääntyi täysin hujauksessa.

Mitä oikein tapahtui, sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Suomi pelasi 25 minuuttia fantastista kiekkoa ja dominoi ottelua täysin. Kun Aleksi Saarela teki toisen erän alussa 3-1-johtomaalin, ei kukaan olisi uskonut, että peli voi kääntyä. Niin suvereeni Suomi oli. Venäjä oli täysin köysissä ja maaleja olisi voinut tulla pari kolme lisääkin aivan hyvin. Mutta tällaisia nämä nuorten MM-kiekon matsit ovat parhaimmillaan ja pahimmillaan.

– Ensin tuli alivoimanukahdus, sitten turhia jäähyjä ja kas kummaa, peli oli alle seitsemässä minuutissa 4-3 Venäjälle. Ja puoli minuuttia myöhemmin jo 5-3. Uskomaton käänne, kun peli oli avauserässä aivan yhtä maalia Leijonille. Mutta nuorten kisoille on hyvin ominaista, että pienetkin jutut vaikuttavat peliin valtavasti. Nyt Venäjän alivoimamaali lamautti suomalaiset, eikä omaan peliin päästy enää kiinni.

Suomen maalissa Veini Vehviläinen torjui 19 laukausta ja kuusi meni omiin, onko hänestä ykkösvahdiksi näihin kisoihin?

– Hiukan vaikuttaa siltä, että näin Jukka Jalonen on päättänyt, kun hän ei ottanut miestä vaihtoon maalisateen jälkeen. Junnuilla peli ailahtelee aina enemmän kuin kokeneilla pelaajilla, joten hankala arvioida, mitä maalivahtiosastolla jatkossa tapahtuu. Mutta kyllä kuusi maalia omiin on aika huolestuttavaa, todella harvoin, jos koskaan, oma joukkue pystyy silloin pelejä voittamaan.

Superkolmikko Jesse Puljujärvi-Sebastian Aho-Patrik Laine teki alussa ihan mitä tahtoi, mihin he katosivat pelin edetessä?

– Se ei ole oleellinen kysymys. Kyllä he ovat leiviskänsä tässä turnauksessa hoitaneet ja pirun hyvin ovatkin. Nyt tarvittaisiin tukea nimelliseltä ykkösketjulta eli hehkutetulta Mikko Rantaselta, Roope Hintziltä ja Kasperi Kapaselta. Kapanen siirrettiin pelin aikana Aleksi Saarelan ja Julius Nättisen ketjuun. Saa nähdä, mitä Jalonen keksii, että Rantasesta ja Hintzistä saataisiin enemmän irti. Kiivasrytmisessä turnauksessa ei ole aikaa odotella loputtomiin. Poikien on alettava onnistua jo seuraavassa pelissä ylihuomenna.

Fakta taitaa olla se, että lohkovoitto meni jo tähän, Venäjällä on jäljellä enää pelit Valko-Venäjää ja Slovakiaa vastaan.

– Näissä kisoissa mikään ei ole varmaa. Venäjä oli avauspelissään tshekkejä vastaan tosi vaisu, niin nytkin lähes puolet pelistä. He voivat aivan hyvin menettää vielä pisteitä. Oleellisempaa on saada nyt oma pelisapluuna tasapainoon myös puolustuksessa. Kuutta maalia ei voi päästää enää yhdessäkään ottelussa, muuten nämä pelit loppuvat pian.

– Suomella on jäljellä vielä ottelut Slovakiaa ja Tshekkiä vastaan. Niistä on kammettava voitot ja peruspelillä ne ovat saavutettavissa. Melkoinen kysymysmerkki leijuu puolustuksen yllä. Onko siellä riittävää fyysisyyttä kampeamaan vastustajat pois maalintekosektorilta? Tänään ei ollut. Ja fakta on kuitenkin se, että Venäjä taitaa olla vasta näiden kisojen kakkoskategoriaa USA:n, Kanadan ja Ruotsin jälkeen.

Onko mitään toivoa enää elätellä mestaruushaaveita?

– Totta kai on. Tämä oli yksi peli turnauksessa. Jukka Jalonen, jos kuka, osaa laittaa hommat pakettiin lyhyenkin turnauksen aikana, se on vuosien varrella nähty. Nyt pitää saada maalivahtipeli kuntoon ja puolustuksessa roolit selkeämmiksi, niin kaikki on yhä mahdollista. Jos Suomi pelaa turnauksen loppuun kuten tänään avauserän, on meitä pahuksen hankala kenenkään voittaa.