Pieti Poikola lähti täksi kaudeksi valmentamaan Islantiin. Pesti jäi kuitenkin lyhyeksi, kun mestarivalmentaja sai kenkää jo neljän ottelun jälkeen.

Mitä ihmettä, miksi Poikola sai potkut koripallon lilliputtimaasta? Onko hän kadottanut kultaisen kosketuksensa, sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Heh, ei varmasti ole. Tässä vain ammattimiehen tinkimättömyys törmäsi amatöörien puuhasteluun. Seurajohto oli perustellut potkuja mm. sillä, että pelaajien mielestä treeneissä ei ole riittävän kivaa ja vaatimustaso on liian korkea. Ei voi sanoa muuta kuin onnea vaan ja menestystä islantilaiselle koripalloilulle, jos asenne on tuo.

Kieltämättä omituinen juttu, miksi ylipäätään kilpaurheilla, jos vaatimustaso ei ole kova?

– Niinpä, ei tämä anna islantilaisesta koripallosta hääviä kuvaa. Suorastaan hämmästyttävää tähän tapaukseen peilaten, että Islanti oli mukana syksyn EM-lopputurnauksessa. Toki se hävisi kaikki viisi otteluaan aika rumin lukemin, mutta silti. Nyt taisi käydä niin, että seurajohdon koripallotietämys oli yksinkertaisesti liian ohutta. Poikola on loistava valmentaja ja pelaajien kehittäjä, ei hänestä olisi missään tapauksessa kannattanut päästää irti. Omapa on häpeänsä.

Mitä luulet, että Poikola seuraavaksi tekee?

– Hankala sanoa, mutta miehen tuntien veikkaan, että nyt ei ihan hetkeen valmenneta yhtään missään. Tiedä vaikka hän lähtisi Nepaliin munkkiluostariin kutomaan villasukkia tai jotakin vastaavaa.

– Tiettävästi Poikola palaa Suomeen. Olisihan se suomalaisen koripalloilun voitto, jos hän vielä tällä kaudella valmentaisi Korisliigassa. Ja saattaa olla, että paikkoja aukeaa hyvinkin pian. Esimerkiksi KTP on aloittanut sarjan totaalisen katastrofaalisesti häviten kuusi otteluaan seitsemästä. Anton Mirolybovin palli heiluu jo taatusti, mutta kokonaan toinen juttu on, onko seuralla edes teoriassa varaa antaa hänelle potkuja.

– KTP sopisi itse asiassa Poikolan valmentajaprofiiliin kuin nenä naamaan. Siellä on jenkkien lisäksi muutama kokenut kaveri kuten Samuel Haanpää ja Michael Pounds, lisäksi Joonas Lehtorannan, Miki Kuusiston ja Joona Tuomalan kaltaisia nuoria lahjakkuuksia. Voisi olla kotkalaisille järkiratkaisu ainakin harkita Poikolaa pitkällä tähtäimellä joukkueen ja pelaajien kehittäjäksi, vaikka se taloudellisesti kirpaisisikin. Ja ellen ole väärin ymmärtänyt, niin ei Poikola tainnut Pyrinnöstäkään aivan valtavaa palkkashekkiä mestaruusvuosinaan saada…