HIFK teki kesällä kovan hankinnan maalilleen, kun joukkueen oma kasvatti, kymmenen viimeisintä kautta NHL:ssä pelannut maalviahti Niklas Bäckström palasi petopaitoihin.

Bäckström, 38, esiintyi HIFK:ssa 19 ottelussa vuosina 1996-1999. Sen jälkeen hän pelasi SM-liigaa myös SaiPassa ja Kärpissä. SM-kultaa hän voitti Kärpissä 2004 ja 2005, SM-pronssia 2006.

NHL:ssä Bäckström pelasi 413 ottelua Minnesota Wildissa ja Calgary Flamesissa. Tuossa ajassa taalajäät tulivat tutuksi suomalaiskopparille.

Nyt Bäckström on palannut Suomeen, joten sopii kysyä yhtä asiaa: miten hän motivoi itsensä valmiiksi samalla tavalla SM-liigan peleihin, kuin NHL:n vastaaviin? On selvää, ettei kotimaisen jääkiekkoliigan tunnelma ole verrattavissa Pohjois-Amerikan pelitapahtumiin.

– Kyllä se voittaminen on se mikä motivoi, ja halu menestyä. On aina hienoa kun yleisöä on paikalla ja on äänekästä. Kyllä se tuo lisäpotkua. Mutta kun menet jäälle, keskityt silloin siihen olennaiseen ja siihen pelaamiseen ja siihen, että itse ja joukkue pystyy pelaamaan niin hyvin kuin mahdollista, jotta joukkue menestyy, Bäckström sanoo Arvokisat-sivustolle.

– Ei siihen paljon ulkopuolista sytytystä tarvita. Joka ilta pitää vain itse kaivaa se paras esille. Sitä ei voi jättää ulkopuolisten varaan, ”Nikke” jatkaa.

Millaiset odotukset sinulla on alkavasta SM-liigakaudesta?

– Se, että joukkueena, HIFK:na, menestyisimme. Aina kun HIFK:n organisaatio valmistautuu kauteen, se on aina tavoite. Haluamme mitata potentiaalimme ja päästä maksimiimme. Haluamme henkilökohtaisesti kehittyä joka pelaaja ja mennä eteenpäin, oli sitten nuori tai vanha. Jokaisella pelaajalla on tavoitteena mennä eteenpäin ja kehittyä pelaajana.

HIFK palasi joukkueharjoituksiin maanantaina. Viimeistään silloin Bäckströmille alkoi valkenemaan, miten iso asia hänen paluunsa seuraan oli.

– Näkee paljon lapsuudenkavereita joiden kanssa on viettänyt nuoruutta, ja huomaa, miten innoissaan he ovat. On hienoa tulla takaisin seuraan, mistä kaikki on alkanut, Bäckström hymyilee.

– Tietenkin on mukavaa, että olemme päässeet joukkueen kanssa jäälle. Paljon on tapahtunut kymmenen vuoden aikana. Pitää oppia tuntemaan omat joukkuetoverit ja sitten tietenkin vastustajat. Pelaaminen on aina hauskaa, mutta itsellä paljon uutta, mitä tässä pitää oppia matkan varrella, torjuja linjaa.

Bäckström on HIFK:n kokenein pelaaja, mutta ei silti suoraan myönnä olevansa isähahmo, vaikka kyseistä termiä on käytetty hänestä myös Leijonissa.

– En nyt tiedä, että olenko isähahmo. Jokainen on täällä oma itsensä. Totta kai kokemusta on ehkä vähän enemmän kuin jollain muulla, olen nähnyt erilaisia asioita ja pystyn näkemään asiat eri tavalla. Mutta jokainen tässä joukkueessa, oli sitten nuori tai vanha, pyrkii auttamaan toista. Kun tulee meidän joukkueeseen, kaikki saavat olla omia itsejään. Täällä ollaan juuri sitä mitä ollaan, ei tarvitse muuttua tai teeskennellä. Sama se on itsellänikin.

Bäckström pelannee vuoden ensimmäiset pelinsä HIFK:ssa perjantaina, kun helsinkiläisseura esiintyy Raumalla perinteisessä Pitsiturnauksessa. Lohkopeleissä HIFK kohtaa TPS:n ja Sportin.