Brittiläinen astronautti Tim Peake aikoo juosta maratonin avaruudessa. Yksikään mies ei ole koskaan aikaisemmin kokeillut vastaavaa.

Yksi nainen on sen kuitenkin jo tehnyt, sillä NASA:n astronautti Sunita Williams teki tempun samaan aikaan Bostonin maratonin kanssa vuonna 1999. Aika oli 4.24, joten Peakella on erinomaiset mahdollisuudet tehdä avaruuden ME.

Peaken on tarkoitus juosta digitaalinen versio ensi vuoden Lontoon maratonista juoksumatolla. Haaste ei ole ihan yksinkertainen, sillä painovoiman puuttumisen vuoksi urakasta tullee kovin erikoinen. Peake sidotaan valjaisiin, jotka pyrkivät pitämään hänet juoksumatolla painovoiman puuttumisesta huolimatta. Samaan aikaan hänelle heijastetaan isolle skriinille Lontoon maratonin reitti reaaliajassa.

Hän tekee yrityksensä tismalleen samaan aikaan, kun 37 000 muuta juoksijaa kirmaavat Lontoon maratonille huhtikuun 24. päivänä.

– Lontoon maraton on maailmanlaajuinen tapahtuma, nyt se viedään tämän maailman ulkopuolelle, Peake kommentoi uutistoimisto AP:lle.

Astronautin ennätys on 3.18.50, minkä hän juoksi juuri Lontoossa vuonna 1999.

– Tuskin tulee ennätystä tällä kertaa, mutta pyrin alittamaan neljä tuntia, Peake kertoi.

Hän lähtee 15. joulukuuta kansainväliselle avaruusasemalle suorittamaan 173 päivän komennusta.