Detroit Red Wingsin kahden perättäisen Stanley Cup -finaalin, 2007-08 ja 2008-09, avainpelaajiin kuulunut Johan Franzen pelasi Detroitissa loistavan uran, joka valittavasti loppui ikävästi. Franzen sai lempinimen ”The Mule”, eli ”Muuli”, joukkueen pitkäaikaiselta kapteenilta Steve Yzermanilta.

Muulin Detroit -uralta jäi lempinimen lisäksi taskuun paljon tärkeitä maaleja, yksi Stanley Cup, yksi hävitty finaali sekä paljon arpia, joista Franzen on viime aikoina vahvasti avautunut.

Tyypilliseen Detroitin tapaan Franzen varattiin varsin alhaisella numerolla (97), mutta hän otti pian paikkansa Detroitin tulosketjuissa. Vahvalla voimahyökkääjällä oli erinomainen laukaus ja maalivainu. Hyvin pian hän erikoistui nimenomaan isojen maalien tekijänä ja pudotuspelien erikoismiehenä.

Uralle mahtuu erilaisia ennätyksiä. Maaliskuussa 2008 hän teki kuukauden aikana yhteensä kuusi voittomaalia, joilla hän ohitti Gordie Howen ennätyksen. Samalla kaudella hän teki yhdessä pudotuspelisarjassa yhteensä yhdeksän maalia ja tälläkin lukemalla hän ohitti legenda-Howen ja teki NHL:n ennätyksen. Hän jakaa Howen kanssa ennätyksen pisteputkesta pudotuspeleissä: molemmille kirjattiin 12 ottelun pituinen putki.

Franzen jakaa Henrik Zetterbergin kanssa yhden kauden pudotuspelien Detroitin maaliennätyksen, 13 osumaa. Lisäksi hänellä on eniten voittomaaleja Detroitin historiassa yhden kauden pudotuspeleissä, kuusi. Pudotuspeleissä hänellä on vielä yksi Detroitin ennätys – kuusi pistettä yhdessä ottelussa.

Kun ottaa huomioon, millaisia suuruksia Detroitin joukkueessa on vuosien varrella pelannut, ei ihme, että Franzen nousee suureen arvoon. Ennätykselliset 13 maalia mestaruuskaudella 2007-08 ja yksi maali vähemmän seuraavan vuoden finaalitappioon päättyneessä sarjassa naulasivat ”Muulin” yhdeksi tärkeäksi palaseksi Detroitin tulevaisuutta. Vuonna 2009 hän tekikin peräti 11 vuotta pitkän jatkosopimuksen Red Wingsin kanssa.

Pelaaminen loppui kuitenkin paljon aikaisemmin. Edmontonin Rob Klinkenheimer niittasi Franzenia päähän 2015 eikä hän koskaan iskusta toipunut, tosin iskuja oli tullut jo aikaisemmin kovia tilanteita kaihtamattomalle pelaajalle. Tilille tuli enää pari peliä tämän jälkeen. Myöhemmin selvisi, että seuraukset olivat uran loppumista pahemmat. Franzen kertoi myöhemmin kärsineen vuosia paniikki- ja raivokohtauksista, muistihäiriöistä, masennuksesta, uniongelmista ja monesta muusta jälkiseuraamuksesta.

Myöhemmin Johan Franzen avautui ruotsalaismedialle myös menestysvalmentaja Mike Babcockista. Kovin mairittelevaa arvioita ei ”Muuli” kaiken mahdollisen voittaneelle koutsille antanut.

– Toisaalta hän on hirveä ihminen. Hirvein, jonka olen tavannut. Hän on kiusaaja, joka hyökkäsi ihmisten kimppuun, Franzen sanoi Expressen -lehdelle ja totesi, että hän oli uransa tietyssä vaiheessa joutunut Babcockin tulilinjalle.

Luonnollisesti Franzen antoi Babcockille myös kunniaa.

– Hän luo joukkueita, joita on tosi vaikea voittaa, sitä häneltä ei voi ottaa pois. Mutta hänen pelaajistaan tulee erittäin ahdistuneita. He pelkäävät virheiden tekemistä.

Johan Franzenin parhaat hetket ovat nähtävillä viikonlopun aikana Viasatin ja Viaplayn aikana. Finaalisarjat Pittsburghia vastaan ovat juuri Franzenin parhaina vuosina. Lauantain finaalisarjassa Sidney Crosby ja kumppanit kaatuivat ja ”Muuli” pääsi pokaalin makuun, seuraavana vuonna oli Pittsburghin ja Crosbyn vuoro. Tämä sarja nähdään sunnuntaina Viasatilla ja Viaplaylla.