Mikael Granlund pelasi viime kaudella elämänsä parasta NHL-kiekkoa. Hän sai 81 ottelussa kasaan mainiot tehot 26+43=69.

Monien esittämä nopean pinnallinen teoria väitti, että pistetahdin nousu oli pääosin seurausta siirtymisestä pysyvästi laitahyökkääjäksi sekä uuden päävalmentajan Bruce Boudreaun pelitavasta.

Viime kauden tilastojen takaa paljastui kuitenkin myös hieman huolestuttavampia asioita. Granlundin laukausprosentti oli 14,7. Aiemmin hän oli parhaimmalla NHL-sesongillaan ampunut kiekkoja pussiin prosentilla 8,1. On siis selvää, että Granlund ylisuoritti viime kaudella – mitä tulee laukausprosenttiin.

Myös PDO (joukkueen laukausprosentti tasakentällisin Granlundin ollessa jäällä + joukkueen torjuntaprosentti tasakentällisin Granlundin ollessa jäällä) oli korkeampi (103,7) kuin miehellä tavallisesti. Se viittasi myös ylisuorittamiseen.

Granlundin Corsi-lukema (laukaukset vastustajan päähän suhteessa laukauksiin omaan päähän Granlundin ollessa jäällä tasakentällisin) taas oli alle 50 prosentin (49,3). Corsi on sellaisenaan varsin raaka tilasto, mutta lukeman heikkous kertoo, että jotain oli vialla.

Granlundin tämän kauden tilastot ovat puolestaan lohdullisempaa luettavaa. Niitä lukemalla selviää, että Granlund näyttää kärsineen syksyn NHL-peleissä epäonnesta.

Mies on tehnyt 14 ottelussa pisteet 1+8 ja jäämässä viime kauden pistetahdista tämän menon jatkuessa.

Päävalmentaja Boudreau näki hiljattain The Athleticin haastattelussa, että Granlundin pitäisi yksinkertaistaa pelaamistaan ja palata perusasioiden pariin.

Kokenut luotsi tietää varmasti, mistä puhuu. Mutta kyseessä on vain osatotuus.

Siitä päästäänkin niihin tilastoihin. Tänä syksynä vammoista kärsineen Granlundin alkukauden laukausprosentti on erittäin heikko 3,1. Se ei vastaa miehen tasoa, eli hän on kärsinyt epäonnesta. PDO kertoo samaa kieltä. Se on rankasti alakanttiin: 87,1. Corsi-lukema taas on parantunut merkittävästi. Se on nyt peräti 55,4 – erittäin kova verrattuna Wildin pelaajiston keskiarvoon.

Kaikkien tilastojen suhteen on otettava huomioon, että otanta on pieni. Moni asia viittaa kuitenkin siihen, että Granlund on kärsinyt alkukauden aikana epäonnesta ja on nykyistä pistetahtiaan tehokkaampi.

Granlund ei välttämättä tule rikkomaan 70 pisteen rajaa (per kausi) NHL:ssä – ainakaan moneen kertaan. Varmaa on kuitenkin, että kyseessä on mainio 55-65 pisteen kahden suunnan NHL-hyökkääjä. Ja se on erinomainen juttu suomalaisittain.