Matti Heikkinen oli apeana olympialaisten 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun jälkeen.

Vuoden 2011 maailmanmestari Heikkinen oli päivän suomalaisista selkeästi paras, mutta 10:s sija reilun minuutin erolla uransa neljänteen olympiakultaan hiihtäneeseen Sveitsin Dario Colognaan ei lämmittänyt.

– Kovaa hiihdettiin, ilmeisesti minuutti keulaan. Raaka fakta on, että kunto, joka tälle kaudelle on rakentunut, on tuossa. Tuo oli sitä vauhtia, jota vapaalla olen tällä kaudella pystynyt hiihtämään, Heikkinen kommentoi kisan jälkeen Ylen tv-haastattelussa.

Heikkinen jäi kärkivauhdista ratkaisevasti jo alussa. Ensimmäisellä 1,5 kilometrillä suomalainen oli 54:s ja eroa kärkeen kertyi tässä vaiheessa lähes 17 sekuntia. Tästä eteenpäin Heikkinen paranteli asemiaan selvästi, mutta mitalitaistoon ei ollut asiaa.

Ylen tv-haastattelussa Heikkiseltä kysyttiin, mistä huippuvauhti olisi löydettävissä myös kisan alkuun. Vastaus oli paljon puhuva.

– Saa nähdä, löytyykö enää koskaan, Heikkinen totesi.

Muista suomalaisista Lari Lehtonen hiihti sijalle 31, Perttu Hyvärinen sijalle 35 ja Anssi Pentsinen sijalle 51. Hopeaa kisassa otti norjalainen yhdistelmäkilpailun olympiavoittaja Simen Hegstad Krüger ja pronssia venäläinen Denis Spitsov.