Kroatian olisi pitänyt miettiä kahdesti ennen Susijengin taktikoimista EM-neljännesvälierävastustajakseen. Lauri Markkanen rynni tauluun 43 pistettä, Sasu Salin ja Edon Maxhuni löysivät heittoranteensa ja roolipelaajat Henri Kantosesta Miro Littleen näyttivät parastaan, kun Susijengi eteni historiallisesti Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon.

Susijengi alkoi haistaa aalloittain edenneen ottelun voittoa, kun ottelun päätösjaksoa oli pelaamatta kuutisen minuuttia.

Mikael Jantunen (3/1) kalasti Kroatian pelin sielulle Bojan Bogdanovicille (23/5) hyökkäyspään virheen ja puolusti Dario Saricille (12/9/6 syöttöä) 24 sekunnin rikkeen. Kaaren takaa onnistuivat vuoroin niin Henri Kantonen (5/3), Shawn Huff (3/3) kuin Sasu Salinkin (17/5/3 syöttöä).

Kroatia haki ratkaisua Bojan Bogdanovicille, joka lähti haastamaan Kantosta miehellä miestä vastaan. Kroatialaisveteraanin heitto kuitenkin pysähtyi ToPo Juniorien kasvatin torjuntaan.

Berliinin Mercedes-Benz Arenalle saapunut, ottelun edetessä yhä äänekkäämmäksi käynyt suomalaiskannattajien lauma sai lopulta osoittaa suosiota seisaaltaan, kun Edon Maxhuni (16/1/3 syöttöä) osui kahdesti vapaaheittoviivalta ja ajoi rohkeasti korille.

– Aivan uskomaton fiilis. Me tultiin peliin toimivalla pelisuunnitelmalla ja hyvällä ilmeellä ja vaikka tuli pari vaikeampaa hetkeä, me pysyttiin yhdessä ja luotettiin siihen, että me ollaan lopulta parempi joukkue, Susijengin jahtia ensimmäisen jakson kolmella kolmosellaan käynnistänyt Sasu Salin tuuletteli ottelun jälkeen Koripalloliiton tiedotteessa.

– Ei sitä vielä oikein käsitä, mitä tässä on tapahtunut. Varmaan tässä menee vielä ilta sulatellessa. Mutta pitää muistaa, että meillä on turnaus vielä kesken ja mahdollisuus saavuttaa vielä isompia asioita.

Susijengi jatkaa EM-kisaotteluitaan tiistaina puolivälieräottelulla Espanjaa vastaan. Espanja kaatoi omassa neljännesvälieräottelussaan päätösjakson nousun jälkeen Liettuan.

Ilmiömäinen Markkanen johti susilaumaa

Kun panokset olivat kovimmat, Susijengin alfasudeksi kohosi jälleen kerran Lauri Markkanen, josta kirjoitettaessa alkavat superlatiivit loppua kesken.

Kroatia päätti muiden tähän asti kohdattujen kisavastustajien tavoin kohdata Jyväskylän jättiläisen yhdellä yhtä vastaan, ja Lauri kiitti mahdollisuudesta rankaisemalla puolustajaraukkojaan pitkän matkan kakkosilla ja ilmavilla donkeilla toisensa perään.

– Ehkä niitä tuplauksia alkaa jossain vaiheessa tulemaan, Markkanen kohautti olkapäitään.

– Tänään oli vaan tosi helppo pelata. Kori tuntui tosi isolta. Kun Kroatian kaverit alkoi lopussa menettää malttiaan, tiedettiin, että nyt lisää pökköä vaan pesään.

Markkasen 43 pistettä oli hänen yhden maaottelun piste-ennätys sekä uusi Suomen miesten maajoukkueen kaikkien aikojen piste-ennätys.

EM-kisojen historiassa suoritus oli kaikkien aikojen 10. paras – samaan suoritukseen ovat yltäneet aiemmin Espanjan Emiliano Rodriguez (1967), Kreikan Giorgios Kolokithas (1967), Kreikan Nikos Galis (1989) ja Saksan Dirk Nowitzki (2001).

Maxhunilta kylmäpäinen esitys

Vaikka Markkasen suoritus Kroatiaa vastaan on yksi suomalaisen maajoukkuekoripallon ja EM-kisojen historian klassikko-otteluista, lauma ei ollut yhden alfasuden varassa.

Ennen kaikkea Susijengiltä onnistui joukkueen yhteinen pelisuunnitelma. Säpisevät sudet pakottivat Kroatian ulos hitaasta, junnaavasta puolen kentän hyökkäyspelistään, ja kun kroatialaisselkäranka katkesi, se katkesi todella.

Sasu Salin sai kroatialaispuolustuksen pelon valtaan ottelun alun onnistumisillaan ja väläytteli Kyrie Irving -henkistä pallollisen pelaamista Karlo Matkovic paran kustannuksella. Ensimmäisiä arvokisojaan pelaava Edon Maxhuni pelasi tunteella, mutta järkevästi ja osoitti kykenevänsä kylmäpäisiin ratkaisuihin EM-pudotuspelinkin loppuhetkillä.

– En ollut aikeissa lähteä himaan vielä tänään, Maxhuni puhkui ottelun ratkettua.

Micke Jantunen ja kapteeni Shawn Huff (3/3) pitivät liimasuorituksillaan susipuolustuksen ehjänä ja voimakkaana ja maailmanluokan onnistumiset joukkue sai myös Henri Kantoselta ja Miro Littleltä (5/1), jotka häikäisivät pallovarmuudellaan, hyökkäyspään vaarallisuudellaan ja Kroatian takapelaajien kiusaajana.

– Pelattiin niin hyvin joukkueena, että siihen oli helppo pelaajana hypätä joukkoon, summasi Miro Little turnauksen parhaan pelinsä tähän asti.

”Lähdemme Espanjaa vastaan itseluottamuksella”

Myrskyvaroitus on annettu ja Susijengi on raivannut tiensä Euroopan kahdeksan parhaan joukkoon yhdessä Ranskan, Slovenian, Saksan, Espanjan ja Puolan kanssa.

Maanantaina turnauksessa vietetään välipäivää ja tiistaina vuorossa on seuraava haaste, kun Susijengi kohtaa hallitsevan maailmanmestarin, Espanjan.

– Hieno voitto tänään. Olen äärettömän ylpeä tästä joukkueesta ja siitä, miten pelasimme tänään. Tiesimme, että kun luotamme omaan pelitapaamme, olemme vahvoilla, ja juuri niin kävi tänään, päävalmentaja Lassi Tuovi summasi pelin annin.

Kuten Tuovi jo ennen ottelua totesi, hakemistaan voitoista huolimatta Susijengillä riittää nälkää. Historiallisen neljännesvälierävoiton huumasta nautitaan hetki, jonka jälkeen suunnataan katseet tulevaan.

– Kaikki koripalloa seuraavat tietävät, että Espanja on maailmanluokan joukkue. Me kunnioitamme vastustajaa, mutta lähdemme siihen otteluun samalla itseluottamuksella kuin Kroatiaa vastaan ja luotamme, että mikä tahansa on mahdollista.

Susijengi ja Espanja kohtaavat EM-puolivälieräottelussa Berliinin Mercedes-Benz Arenalla tiistaina 13. syyskuuta klo 18.15. Elisa Viihde Viaplay ja V Sport kanavillaan esittää Susijengin kaikki ottelut sekä neljännesvälierävaiheesta eteenpäin kaikki ottelut suorina lähetyksinä.

Susijengi – Kroatia 94–86 (20–21, 45–43, 67–65), miesten maaottelu, EM-kisat (neljännesvälierä), Berliini (Saksa) 11.9.2022

Susijengi: Lauri Markkanen 43/9/3 syöttöä/3 riistoa, Sasu Salin 17/5/3 syöttöä, Edon Maxhuni 16/1/3 syöttöä, Henri Kantonen 5/3, Miro Little 5/1, Shawn Huff 3/3, Mikael Jantunen 3/1, Alexander Madsen 2/4, Elias Valtonen 0/2, Petteri Koponen 0/0, Topias Palmi, Ilari Seppälä.

Kroatia: Bojan Bogdanovic 23/5, Jaleen Smith 17/3/4 syöttöä, Dario Saric 12/9/6 syöttöä, Karlo Matkovic 11/4, Krunoslav Simon 11/2/4 syöttöä, Mario Hezonja 9/1, Ivan Ramljak 3/3 Ivica Zubac 0/0, Dominik Mavra 0/0, Lovro Gnjidic, Toni Perkovic, Roko Prkacin.

Lähde: Koripalloliiton tiedote