Detroit Red Wings voitti Stanley Cupin kauden 2001-02 päätteeksi. Voittojuhlat olivat tietysti asianmukaiset, ja pyttyä nosteltiin sekä paraatia pidettiin. Mestarijoukkueen pelaajat ja taustat saivat lopulta himoituimman kunnian: nimensä kaiverretuksi Stanley Cupiin. Se todistaa, että olet ollut voittamassa jääkiekkomaailman arvostetuinta ja himoituinta pokaalia.

Maxim Kuznetsov oli järkälemäinen venäläispuolustaja, jonka Detroit varasi ensimmäisellä kierroksella 1995. Moskovan Dynamon puolustaja pelasi ensimmäiset kaudet AHL-kiekkoa, mutta hän nousi Detroitin ykkösjoukkueeseen 2000-01. Kohtuullisen hyvin mennyt kausi katkesi kuitenkin polvivammaan.

Tulevalla mestaruuskaudella hän pelasi 39 runkosarjan ottelua, mutta ei enää yhtään pudotuspeleissä. Tämä tarkoitti sitä, että hän jäi kahden runkosarjaottelun päähän otteluminimistä, joka oikeuttaisi nimen pyttyyn. Tietty takaportti on kuitenkin olemassa: joukkueen anomuksesta – joka Kuznetsovin tapauksessa olisi mennyt ilman muuta läpi – voidaan nimiä lisätä.

Mutta tilaa ei ollut. Detroit halusi maksimimäärän taustan ja johtajaportaan henkilöitä kannuun, joten he pitivät pelaajamäärän minimissä. Niinpä voittopokaalista löytyy peräti yhdeksän kertaa sukunimi Ilitch. Omistaja, pizzakeisari Mike Ilitchin koko perhe oli tavalla tai toisella nimetty operaatioihin mukaan (mm. pienosakkaina) ja pitihän heidän nimensä toki pokaaliin saada. Yhdeksän Ilitchiä, nolla Kuznetsovia, puolen kauden pelaamisesta ja ykkösjoukkueen kanssa koko kauden mukana olosta huolimatta.

Tämän lähemmäksi Kuznetsov ei oikeastaan olisi voinut päästä. Ura ei myöskään lähtenyt jatkossa lentoon. Aika Los Angelesissa ei tuonut läpimurtoa, joten venäläinen palasi Eurooppaan.

Pientä lohtua antaa kenties se, että Detroit teetti Kuznetsoville mestaruussormuksen. Mutta se tuskin korvaa sitä, että nimi jäi kaivertamatta pokaaliin. Tai se syy, miksei Detroit erikoislupaa hänelle suureen kunniaan anonut.

Viasat ja Viaplay näyttävät kanavillaan torstaina Detroitin ja Carolinan välisen finaalisarjan.