HJK tiedotti perjantaina nuoren Saku Ylätuvan siirtymisestä Ajaxiin. Hieno siirto vasta 18-vuotispäiväänsä lähestyvälle lupaukselle oli kuitenkin kaikkea muuta kuin sattuman kauppaa. Taustalta on syytä nostaa vahvasti esiin nimi Jari Litmanen.

Litmanen on toiminut jo pitkään neuvonantajana Suomen poikamaajoukkueissa ja siten seurannut Ylätuvan kehitystä lähietäisyydeltä pitkään – ja pystynyt myös antamaan neuvojaan uran jatkon kannalta kannattavista askeleista.

Miten vahva Litmasen rooli on ollut, sen tietävät tarkalleen vain Ylätupa ja Litmanen itse. Sekä Ajax. On kuitenkin selvää, että Kuninkaalla on ollut vahvasti sormensa pelissä nyt sovitun siirron takana. Jo pelkästään Litmasen rooli poikien maajoukkueitten taustalla on vahva indikaatio tähän suuntaan; se että Ylätuvan uusi seura on nimenomaan Ajax, takaa sen että ”neuvonantajan” osuus siirron toteutumisessa on ollut ratkaiseva.

Ylätupa olisi toki saattanut siirtyä HJK:sta Ajaxiin muutenkin, mutta nyt lähtökohdat ovat aivan toiset kuin yleensä lupaavan suomalaisen pelaajan siirtyessä ison seuran organisaatioon Eurooppaan.

Ensinnäkin se, että Litmanen on ottanut Ylätuvan suhteen aktiivisen roolin, kertoo siitä että maestro on nähnyt nuoressa miehessä jotain poikkeuksellista. Eikä tätä pidä väheksyä yhtään tippaa. Litmanen on muutaman vuoden aikana nähnyt satoja pelaajia poikien maajoukkueissa ja pystynyt tekemään ns. sisäistä vertailua, minkä lisäksi kukaan tuskin lähtee kiistämään sitä etteikö Litmanen pystyisi näkemään millaisella pelaajalla on edellytykset suuremmissakin ympyröissä.

Toisekseen Litmasen suositus on Ylätuvalle todellinen bonuskortti siirrossa. Ajaxissa Litmasen sana painaa paljon, häneen luotetaan ja jos hän jotain pelaajaa suosittelee, puhutaan heti jostain muusta kuin yhdestä potentiaalisesta lupauksesta muiden joukossa.

On hyvä muistaa, että Ajaxin urheilutoimenjohtajana toimii Marc Overmars ja koko seuran toimitusjohtaja Edwin van der Sar. Voi hyvin kaivaa esiin Ajaxin kulta-aikojen kokoonpanoja ja selata nimilistaa. Kaksikko löytyy niistä aika taajaan – aivan kuten Litmanen itsekin. Tämä kolminaisuus perustuu keskinäiseen luottamukseen ja toimii myös sen osalta, että Litmanen ajattelee myös Ajaxin parasta. Eli suomeksi: Jos Jari Litmanen suosittelee pelaajaa seuralle, seurajohto tietää että tätä suositusta kannattaa kuunnella.

Saku Ylätuvan lähtökohdat Ajax-siirrossa ovat poikkeukselliset. Niiden takana on niin vankka tuki niin korkealta taholta, että mahdollisuuksista eteenpäin meneminen uralla ei ainakaan ole kiinni. Loppu on toki kiinni Ylätuvasta itsestään, mutta yhden legendan Ylätupa on jo nyt onnistunut vakuuttamaan. Se on varmaa.