Suomen A-maajoukkueen valmennustiimiiin kuuluva Markku Kanerva kuuluu niihin ihmisiin, jolle MM-kisojen seuraaminen on myös työtä.

– Mielenkiintoiset joukkueet ovat tietysti samassa karsintalohkossa olleet Espanja ja Ranska. Seuraan sitä, onko peliin tullut uusia vivahteita karsintalohkon peleistä. Samoin kohtasimme Meksikon vähän aikaa sitten joten sekin on aika hyvin hanskassa, Kanerva sanoo.

Suomen päävalmentaja Mixu Paatelainen on matkustanut Brasiliaan FIFA:n työtehtäviin. Hän tarkkailee otteluita ja raportoi niistä. Yksi Paatelaisenkin silmän alla oleva ryhmä on Suomen tuleva EM-karsintavastus Kreikka.

– Kreikka on luonnollisesti EM-karsintavastustajana tarkassa syynissä niin minulla kuin varmasti Mixu Paatelaisellakin, vaikka sen valmentaja vaihtuukin kisojen jälkeen, Kanerva sanoo.

Joskus arvokisat nostavat esiin uusia pelillisiä trendejä. Kanervallakin on lista seurattavista asioista.

– Etsin pelillisiä nyansseja puolustuksen ja hyökkäyksen roolituksesta. Tuleeko sieltä jotain uutta? Epäsymmetria on ollut vallalla paljon, eli laitalinkit tulevat keskelle luomaan alueellista ylivoimaa, Kanerva mainitsee esimerkkinä.

– Miten tilanteenvaihtopelaaminen onnistuu? Millainen on ryhmitys ja tasapaino, miten edetään positiivissa tilanteenvaihdoissa: ketä haetaan, missä kohdepelaaja on jne. Entä mikä on kenttätasapaino negatiivisessa transitiossa, entinen U21-maajoukkueen päävalmentaja luettelee.

– Miten olosuhteet vaikuttavat prässipelaamiseen ja missä tilanteissa nähdään kollektiivista prässiä? Toivottavasti sitä nähdään jonkin verran. Ja lisäksi tietysti erikoistilanteet kiinnostavat.