YLE:n ja Mestarien liigan yhteinen taival kääntyy loppusuoralle. Tämän kevään jälkeen ei ainakaan kolmeen tulevaan kauteen nähdä Euroopan parhaiden jalkapalloseurojen otteluja kansan kanavilla. YLEn viime aikojen asenne kuningaspeliä kohtaan on viime aikoina ollut niin naurettava ja heikko, että hyvä niin. Tervemenoa vaan – odotellaan ilolla uutta aikakautta.

Tiedoksi Pasilaan. Koko maailma ei ole pysähtynyt pääosin marginaalilajien Etelä-Koreassa käytävien kisojen vuoksi. Kun YLEn uutisvirtaa verkossa selaa, joskus iäisyyden jälkeen tulee esiin ensimmäiset Mestarien liigan jatkumisesta kertovat uutiset – täysin ”ynnä muut” -osastossa. Jos ei omaa tuotettaan kunnioita, vaikka se muualle kauden jälkeen menisikin, ei lajin ystävienkään tarvitse tuollaista kanavaa kunnioittaa.

Hyvä esimerkki asenteesta nähdään tiistaina. Viime kauden finalisti Juventus kohtaa kotonaan Tottenhamin YLEn televisioimassa ottelussa. Huippupeliä vesi kielellä odottaville jalkapallon ystäville tiedoksi: mitään studiota ei kannata odotella, sillä sellaista ei ole. Ilmeisesti Mestarien liigan pudotuspelien studio olisi sotkenut liian pahasti seuraavan aamun olympiahömpötykset, joten studio oli parempi jättää väliin. Tai vaihtoehtoisesti kaikki tekijät ovat jossain muissa tekemisissä, kenties skeletonin tai curlingin sekajoukkueiden kisan parissa. Torinon tunnelmat Pasilan kopista välittää Lauri Kottonen – kanavan jalkapallon ykkösääni Matti Härkönen saa ymmärrettävästi keskittyä naisten jääkiekkoon.

YLEn korusanoista huolimatta perinteinen jalkapallokierros kuopattiin jo. Sitä ei saa pyörittämällä tai kääntelemällä muutettua miksikään. Nyt Mestarien liigaa ajetaan alas tällä ja ilmeisesti myös tulevalla viikolla. Muutenkin jalkapallon uutisointia on vähennetty huomattavasti, lähes joka kanavan sektorilla.

Mistäköhän tämä mahtaa johtua? Ehkä juuri siitä, että jalkapallo arvokisoja lukuun ottamatta on karannut kanavalta. Ja miksiköhän näin on tapahtunut? Siksi, ettei laji näytä kiinnostavan päällikkötasoa tarpeeksi ja kaikki oikeudet ovat karanneet muualle.

Mutta kaikilla kolikoilla on kääntöpuolensa. Tiistainakin jalkapallofanit saavat nauttia asiantuntevasta ja osaavasta studiotoiminnasta Viasatin ja Viaplayn tarjonnan kautta. Ensi kaudella CMore astuu kuvaan mukaan. Huuhkajat sen sijaan siirtyvät Viasatille ja Viafreelle. Veikkausliiga näkyy – jokainen ottelu – Ruudusta, Suomen cupin tavoin. Elisan kautta voi seurata koko Ykkösen kauden.

Jalkapallotarjonta on siis parempaa ja suurempaa kuin koskaan. Onneksi niillä kanavilla, jossa itse peliä ja lajia osataan myös arvostaa.