Suomalainen futisyleisö hieraisi silmiään torstaina, kun IFK Göteborgin ja HJK:n välinen Eurooppa-liigan kolmannen karsintakierroksen avausottelu oli päättynyt Klubin eduksi 2-1.

Tulos oli fantastinen. Parempaa ei olisi osattu odottaa. Kaksi vierasmaalia ennakkoon kovempaa joukkuetta vastaan, vaikka normaalisti avauksessa nähty vasemman laidan nigerialaisosasto (Taye Taiwo ja Nnamdi Oduamadi eli Odu) oli sivussa.

Klubipäädyn ei kuitenkaan vielä kannata paukutella liikaa henkseleitä, sillä toinen osaottelu on jäljellä – ja sen päälle vielä playoff-vaihe. Ensi viikon torstaina ruotsalaisjätti IFK saapuu Sonera-stadionille mittaamaan Klubin kotivireen.

HJK:n eteneminen jopa lohkovaiheeseen olisi merkittävää suomalaiselle jalkapallolle urheilullisessa, mutta myös taloudellisessa merkityksessä. Klubi tienasi huikeita summia Eurooppa-liigassa kaudella 2014-2015, kun se selvisi kilpailun lohkovaiheeseen ensimmäisenä suomalaisjoukkueena koskaan.

Yhteensä Euroopan jalkapalloliitto Uefa maksoi HJK:lle yli 2 100 000 euroa. Niistä 1,3 miljoonaa euroa tuli lohkovaiheeseen selviytymisestä, 400 000 euroa menestyksestä (kaksi voittoa) ja reilut 400 000 euroa osuudesta Suomen tv-oikeuksista.

Pelkkä lohkovaiheen paikka toisi HJK:lle resursseja värvätä enemmän ensiluokkaisia pelaajia. Jos Klubi maksaisi esimerkiksi 25 pelaajalleen 5000 euron kuukausipalkkaa vuoden ympäri, palkkakulut olisivat 1,5 miljoonaa. Sitä mestari tuskin koskaan tekee, mutta idea on selvä: Suomen mittapuulla HJK on entistä kykeneväisempi maksamaan hyviä palkkoja ja siten houkuttelevampi vaihtoehto pelaajille.

Tehtävä ensi torstaina ei ole helppo, vaikka viime pelissä tehdyt vierasmaalit luonnollisesti nostavat odotukset korkealle. HJK joutunee pelaamaan ilman Taiwoa sekä japanilaistaituria Atomu Tanakaa, joka loukkasi pahasti nilkkansa syötettyään Alfredo Morelosin iskemän 2-1-voittomaalin.