Pittsburgh Penguins voitti kesäkuussa 2009 Stanley Cupin useamman vuoden tauon jälkeen. Seuran aiempien mestaruuksien takuumies Mario Lemieux oli siirtynyt sikariportaaseen ja uudet vastuunkantajat tarvittiin. Jo edellisellä kaudella finaaleihin yltänyt joukkue oli mielenkiintoinen sekoitus nuoruutta ja kokemusta. Näistä ensimmäistä, nuoruutta, edustivat kaksi uuden polven supertähteä, Sydney Crosby ja Jevgeni Malkin.

Crosbysta odotettiin soihdunkantajaa koko liigaan eikä odotuksissa tarvinnut pettyä. Hän kuuluu edelleen koko liigan johtaviin pelaajiin. Niin tekee myös Malkin. Magnitogorskista värikkäiden vaiheiden kautta Yhdysvaltoihin siirtynyt pelaaja on putsannut aika lailla täydellisesti NHL-maailman palkintopöydän.

Vuoden 2004 varausnumerolla 2. Pittsburghiin huudettu kookas venäläinen tuli liigaan kaudella 2006-07 ja voitti luonnollisesti sarjan parhaan tulokaspelaajan Calder Trohpyn sekä tulokkaiden pistepörssin. Seuraavalla kaudella hän sijoittui koko liigan pistepörssissä sijalle kaksi ja pelasi myös loistavat pudotuspelit. Pokaalia kausi ei tuonut, mutta tuosta oli hyvä jatkaa: seuraavalla kaudella pöytä sitten puhdistui. Malkin voitti NHL:n runkosarjan pistepörssin ja pudotuspelien pistepörssin hämmentävillä lukemilla 14+22=36 – vain Wayne Gretzky, Mario Lemieux ja Paul Coffey ovat pystyneet kovempiin pudotuspelilukemiin yhdellä kaudella.

Malkinin huima vire vei Pittsburghin mestaruuteen asti ja samalla hän teki NHL-historiaa. Malkin valittiin ensimmäisenä venäläispelaajana pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi, joten Conn Smythe -trophy matkasi kookkaan venäläisen kainalossa mestaruusjuhliin.

Jevgeni Malkinin maineteot eivät tähän loppuneet. Hän voitti 2012 toista kertaa NHL:n pistepörssin ja samalla kaudella hänet valittiin runkosarjan parhaaksi pelaajaksi. Stanley Cupin makuun hän on päässyt kaksi kertaa myöhemminkin: 2016 ja 2017 – molempina vuosina hän kuului joukkueen ehdottomiin avainpelaajiin.

Kun mainetekoihin lisätään vielä kaksi maailmanmestaruutta – ja valinta MM-kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi – on lista aika lailla täydellinen. Paras tulokas, runkosarjan paras pelaaja, pudotuspelien MVP-pelaaja, kaksinkertainen runkosarjan pistepörssin voittaja, kaksi maailmamestaruutta ja kruununa kolme Stanley Cupia – toistaiseksi. Hyvällä syyllä voidaan Jevgeni Malkinista puhua yhtenä tietyn aikakauden parhaista jääkiekkoilijoista.

Jevgeni Malkinin ensimmäisen Stanley Cupin voittoon johtavaa finaalisarjaa voi seurata sunnuntaina Viasatin ja Viaplayn kanavilta. Pittsburgh kukistaa hallitsevan mestarin, Detroitin, täydessä seitsemän ottelun sarjassa.