Mäkihypyn suurmäessä nähtiin hieno kilpailu jossa suomalaisittain jännitystä riitti myös loppuhetkille saakka. Kamil Stoch sementoi kilpailussa asemansa tämän hetken mäkikuninkaana, mutta ilonaiheisiin kuului myös 41-vuotiaan Noriaki Kasain hopeamitali.

Anssi Koivuranta oli ensimmäisen kierroksen jälkeen viidentenä, mutta toisella hypyllä sijoitus tipahti hieman ja Koivuranta oli lopulta 11. Mäkihyppyvalmentaja Kari Pätäri piti Koivurannan panosta hyvänä.

– Anssin suoritus oli loistava vaikeissa olosuhteissa. Se antaa uskoa koko miesten mäkihypylle.

Koivuranta olikin suomalaisittain suurin ilonpilkahdus, sillä Janne Ahonen oli 22. ja Olli Muotka sekä Jarkko Määttä eivät selvinneet toiselle kierrokselle.

– Ei Jannen tekniikka ole sellainen, joka veisi hänet korkeammalle. Tekniikkavirhe ponnistuksessa johtaa siihen, ettei hän ole tuon korkeammalla. Ollin kohdalta odotin paljon enemmän, sillä hän on yleensä sitä parempi mitä suurempi mäki. Hänen ajoitus oli kuitenkin myöhässä ja hänellä tuli hirveä kiire hypyn päälle ja se tuhosi hypyn. Jarkosta täytyy sanoa se, että nuoreksi mieheksi hän venyy karsintakilpailuun ja koekierrokseen verrattuna hienosti itse kilpailussa, mutta tällä kertaa ponnistuksen ajoitus oli suurin ongelma, Pätäri kertasi suomalaishyppääjien edesottamuksia.

Kilpailun aikana tuuli teki tepposia ja vaikutti kilpailun kulkuun. Muun muassa Thomas Morgenstern, Robert Kranjec ja Andreas Wellinger putosivat toiselta kierrokselta.

– Hyvä, että tuulikertoimet ovat olemassa, mutta tietyt kaverit menettivät liikaa asemiaan. Eivät ne kertoimet vielä riittävät ole.

Noriaki Kasain hopeamitali sai monen puolueettoman kannattajan iloiseksi ja Pätäri kuuluu samaan kastiin.

– Nori on erittäin sympaattinen. Asun itse Vuokatissa ja hän tykkää harjoitella täällä. Ensin häntä valmensi Topi Sarparanta ja nyt Janne Väätäinen ja he ovat olleet vaikuttamassa hänen menestykseensä. Olen todella iloinen hänen puolestaan.

Kasai on poikkeuksellinen hyppääjä, sillä hänellä on ikää 41 vuotta ja ura on jatkunut jo yli 20 vuotta. Pätärin mukaan Kasain pitkän uran salaisuudet löytyvät hänen kotimaastaan.

– Mielestäni siihen on pari syytä. Ensimmäinen on japanilainen järjestelmä. Hyppääjäthän ovat yrityksillä töissä ja nauttivat palkkaa hyppäämisestä ja se varmasti motivoi jatkamaan hyppyuraa ennen kuin siirtyy niin sanotusti siviiliammatin pariin. Sitten toinen on kulttuurikysymys. Japanissa arvostetaan ikää ja kokemusta, kun taas Euroopassa mennään usein nuoruus edellä, Pätäri valottaa.

Sotshin mäkihyppykilpailut paketoidaan maanantaina hypättävällä joukkuemäellä.

– Siellä on monta potentiaalista yllättäjää. Itävalta, Slovenia, Japani, Puola ja Saksa ovat kaikki vahvoja. Siinä mielessä peli on auki ja äärimmäisen mielenkiintoinen kilpailu on tulossa, ennakoi Pätäri.