Harva on kuullut 20-vuotiaas kanadalaispikajuoksijasta Andre De Grassesta. Kohta on. Kesäkuussa Yhdysvaltain yliopistomestaruuskilpailuissa hän kellotti myötätuulituloksina 100 metrillä 9,75 ja tuplamatkalla peräti 19,58.

Sallituissa tuulissa miehen ennätykset ovat 9,95 ja 19,88. Vaikka nuorukainen vielä hivenen Usain Boltia, Justin Gatlinia ja Asafa Powellia perässä onkin, tulevina vuosina tältä pohjalta voi ponnistaa todella kovaan vauhtiin. De Grassen juoksu on teknisesti aika mielenkiintoista. Hänen kätensä huitelevat kuin heinäntekijällä, mutta vauhti on huimaa. Nuorukainen lähtee innolla uransa ensimmäisiin aikuisten arokisoihin.

– En ole koskaan kohdannut Boltia, Gatlinia tai Powellia. Tämä on minulle ensimmäinen tilaisuus haastaa heidät, kanadalainen kertoo IAAF:n nettisivuilla.

– Lähden todella innoissani mittaamaan tasoani heitä vastaan, on mahtavaa nähdä, kuinka pitkälle vauhtini riittää. Lähden juoksemaan jo alkueristä asti vain kilpailun kerrallaan, enkä mieti liikoja. Ja jos pääsen finaaliin, aion vain nauttia ja tehdä itseni ylpeäksi.

De Grasse ei ole koskaan edustanut Kanadaa edes nuorten arvokisoissa, joten Peking on hänelle täysin uusi kokemus. Kansainyhteisön kisoissa hän on sentään ollut viestijoukkueessa.

– Ei minua silti jännitä sen ihmeemmin. Valmentajani on sanonut, että olen vielä nuori, eikä minulta odoteta menestystä Pekingissä. Valmentaja sanoi, että en saa ottaa liikaa paineita, vaan menen vain nauttimaan ja testaamaan, miltä tuntuu juosta 100 000 ihmisen edessä.

– En ota itse paineita, vaikka tiedän, että moni odottaa minulta paljon. Niin he tekivät jo Pan Amerikan mestaruuskisoissa. En välittänyt siitä ja onnistuin siellä mainiosti, aion tehdä ihan samalla tavalla Pekingissä, kertoo Pan Amerikan kisojen kaksoismestariksi juossut De Grasse.