IFK Mariehamn on ollut Veikkausliigaseura jo 16 kautta putkeen. Eikä ole mitään varsinaista syytä olettaa, etteikö saarella pelattaisi ensi kaudellakin korkeinta sarjatasoa. Mutta jotain pitää tapahtua, muuten isoin tavoittein kauteen lähtenyt seura joutuu oikeasti taistelemaan sarjapaikastaan. Kotitappio Hongalle ei ollut ratkaiseva, mutta kertoi paljon joukkueen tilasta: Honka ratkaisi ottelun ensimmäisen kymmenen minuutin aikana.

Maarianhaminassa on aina luotettu jatkuvuuteen. Pekka Lyyski luotsasi aikoinaan alemmista sarjoista IFK:n Veikkausliigaan ja piti joukkueen myös siellä. Lyyski jätti tehtävänsä Suomen cupin voiton jälkeen vapaaehtoisesti, kauden päätteeksi. Lyyskin jälkeen ruoriin tuli Peter Lundberg, joka vei heti avauskaudellaan Suomen mestaruuden. ”Lundis” oli tehtävässä kauden 2019 yli, jonka jälkeen hän siirtyi Palloliiton leipiin. Lundbergin jälkeen, kaudelle 2020, tuli ruotsalainen Lukas Syberyjski IFK:n valmentajaksi ja on sitä yhä.

Mutta kuinka kauan? Jo viime kausi oli tuskaista ja IFK vältti liigakarsinnan vain niukasti. Kohtuullisen kova nimilista ei tuonut toivottua tulosta. Tähän kauteen tehtiin runsaasti satsauksia ja joukkuetta rakennettiin niin, että paikka ylemmässä loppusarjassa piti olla vähintään realistinen. Toisin kävi, sillä kausi on ollut alun jälkeen vankkaa tarpomista.

Saarella mietitään varmasti kiivaasti toimenpiteitä. Joukkueeseen hankittiin neljä uutta pelaajaa siirtoikkunan aikana. Ensimmäinen johtopäätös oli siis maltillinen: valmentaja säilyy, uusia pelaajia otetaan. Toki uudet kasvot ovat vielä testaamatta, mutta paineet kasvavat koko ajan.

Voi siis hyvin olla, että IFK Mariehamnin johdossa joudutaan myös miettimään ratkaisua, jota seura ei ole koskaan Veikkausliigahistoriassa tehnyt: valmentajan vaihdosta. Varmasti tämä on mahdollisuuksista äärimmäinen, mutta jos otteet eivät parane, jotain on yksinkertaisesti tehtävä sarjapaikan säilyttämiseksi. Uusia pelaajia ei voi enää hankkia, joten keinot alkavat olla vähissä.

Ensin sunnuntain ottelussa IFK Mariehamn-Ilves panokset ovat kovat. Jos tappio tulee, saattaa kotijoukkue joutua tekemään samoja ratkaisuja kuin sunnuntain vastustaja Ilves jo teki.