Jukka Toijala ja Lassi Tuovi ovat Suomen koripallomaajoukkueen apuvalmentajia. Miehet viettävät tällä hetkellä välivuotta seurajoukkueen valmennuksesta, ja ovat syksyn aikana reissanneet ympäri Eurooppaa tutustuen koripallon saloihin. Helmikuun alussa T&T pakkasivat kassinsa ja suuntasivat ison meren taakse Amerikkaan opiskelemaan paikallista toimintaa viiden viikon ajaksi. Matkan varrella tavataan tuttuja ja varmasti myös mielenkiintoisia ihmisiä koripallon parista, kun nämä herrat matkaavat ympäri vanhaa mannerta Jordanin Jäljillä…

Ensimmäinen koripallokohde reissullamme on pienen pieni (1800 opiskelijaa) Davidson College North Carolinassa. Davidson tunnetaan NBA:n superstaran Stephen Curryn opinahjona. Curry sai yliopistourallaan keskittyä olennaiseen, sillä elämä Davidsonissa on jopa kouvolalaisen silmiin rauhallista ja seesteistä. Yliopiston lisäksi alueella asustelee lähinnä viereisen Lake Normanin äärelle eläkepäiviään viettämään saapuneita pariskuntia. Aamuisin kahviloiden pöydät ovat siis täynnä kun kenelläkään ei tunnu olevan kiire enää yhtään mihinkään.

Davidsonin päävalmentaja Bob McKillop nauttii tässä pienessä yhteisössä suurta arvostusta ja kunnioitusta. 26 kauttaan Davidsonia luotsaava McKillop on pormestarin jälkeen kylän arvostetuin henkilö ja kunnianosoituksena tästä Areenan koripallokenttä on nimetty McKillopin mukaan.

Davidsoniin tulomme syy on luonnollisesti se, että suomalaislupaus Oskar Michelsen on aloittanut koulussa oman yliopistouransa tänä syksynä. 206 senttinen laiturin paikalla viihtyvä Michelsen on sopeutunut Davidsonin systeemiin hyvin, ja on noussut viime otteluissa aloitusviisikkoon.

Saamme mahdollisuuden seurata joukkueen toimintaa ns. sisäpiirissä. Coach McKillop avaa meille ovet sekä harjoituksiin että myös joukkueen videopalavereihin. Jälkimmäisessä näkyy päävalmentajan fantastinen ote sekä valmentajana mutta etenkin kasvattajana. Videopalaute pisteellä hävityn kotiottelun jälkeen on vakuuttava – jopa niin vakuuttava että takarivissä istuva suomalaiskaksikko uskoo jokaisen sanan ja lauseen ja on palaverin jälkeen itsekin valmis parketille – getting better every day!

Harjoituksissa toiminta on hieman erilaista kuin mihin olemme tottuneet. Painotus on vahvasti pienten yksityiskohtien harjoittelemisessa ja koutsit käyttävät paljon aikaa yksilöiden auttamiseen. Peliosioita on vähän ja pienryhmissä suoritettavia harjoitteita enemmän. Vaatimustaso on korkea ja coach McKillop piiskaa sekä pelaajiaan ja valmentajiaan tekemään jokaisen suorituksen hyvin. Erikoista on se että harjoituksissa 3-4 apuvalmentajaa on osana joukkueen harjoitusta. Välillä hyökkääjänä, välillä puolustajana. Tuntuisi hassulta että maajoukkueen harjoituksissa Koposen, Salinin, Leen, Huffin ja kumppaneiden seassa kirmailisi kolmikko Tuovi, Toijala ja Salminen. Voi olla että joku jäisi jalkoihin (lue Salminen). Toisaalta Davidsonin harjoituksissa tämä ei menoa tunnu haittaavan, joten toiminta on perusteltua. Valmistautuminen lauantain kotiotteluun Duquesnea vastaan tuntuu sujuvan hyvin, joten odotukset ovat sen osalta korkealla. Pisteen kotitappio St Bonaventurelle keskiviikkona oli karvas kuten yllä olevalta videolta jokainen voi todeta. Toinen kotitappio peräkkäin ei ole vaihtoehto.

JT