Jukka Toijala ja Lassi Tuovi ovat Suomen koripallomaajoukkueen apuvalmentajia. Miehet viettävät tällä hetkellä välivuotta seurajoukkueen valmennuksesta, ja ovat syksyn aikana reissanneet ympäri Eurooppaa tutustuen koripallon saloihin. Helmikuun alussa T&T pakkasivat kassinsa ja suuntasivat ison meren taakse Amerikkaan opiskelemaan paikallista toimintaa viiden viikon ajaksi. Matkan varrella tavataan tuttuja ja varmasti myös mielenkiintoisia ihmisiä koripallon parista, kun nämä herrat matkaavat ympäri uutta mannerta Jordanin Jäljillä…

 

Kirkkaat valot, jonoksi muodostuva fanilauma pyytämässä nimikirjoituksia ja lukemattomat käyntikorttia tuputtavat hännystelijät. Unohtamatta tietysti niitä korkeakorkoisia kaunottaria paksulla meikillä ja leveällä kaula-aukolla. Urheilijan elämä on näyttänyt meille monia puolia kahden viikon aikana täällä Californian auringossa, kun ovet ovat auenneet aina pukuhuoneisiin asti. Ja kun valot ovat kirkkaat, voi helposti silmissä sumeta…

Lakersin pukuhuoneessa oli voitetun Celtics-ottelun jälkeen todella iloinen tunnelma. Kymmenpäinen toimittajakunta kävi vuorotellen joukkueen pelaajia läpi. Yksi toisensa perään pelaajat vitsailivat suorassa TV-lähetyksessä, taisipa joku räpäyttää pienen laulunäytteenkin. Hauskaa on ja elämästä varmasti myös nautitaan täysin rinnoin. Kopissa olevat 12 pelaajaa ovat kaikki käytännössä miljonäärejä. Ja sitten se hurja totuus. Näistä kahdestatoista herrasmieshestä 80% tekee henkilökohtaisen konkurssin kolme vuotta uran päättymisen jälkeen. Näin kertoo kuulema uran jälkeisestä elämästä tehty tutkimus. Ja lamput sammuu.

Yliopistoja seuratessa on lehtereiltä hienoa seurata pelaajien urheilullisuutta. Harjoituksien seuraaminen, viimeeksi tänään maineekkaassa UCLA:n yliopistossa, paljastaa kuitenkin kyseessä olevan tusinallisen vielä aikuisuuden kynnyksellä olevia lapsia. Sen huomaa kielenkäytöstä, vitseistä ja tietysti ujosti haituvia keräävästä leukaperästä. Näiden lasten tehtävä on esiintyä 15 000 ihmisen edessä taas huomenna tärkeässä kotiottelussa Washingtonia vastaan. Kymmenpäinen orkesteri lyö tahtia ja koulun balleriinat tanssahtelevat tauoilla. Puhumattakaan mediean kiinnostusta UCLA:n tasoista koulua kohtaan. Siinä on pää pyörällä – jo ennenkuin ammattilaisura on alkamaisillaan.

Amerikassa kaikki on tosiaan suurta. Suuri saa olla sydän ja tukijoukkokin pojalla, joka tuon polun tallaa läpi elämä tasapainossa – aina eläkevuosien alkuun saakka.

-L-