Yhdestä Jari Litmasen uran huippuhetkestä, Mestarien liigan voitosta Ajaxin kanssa, on tänään kulunut tasan 25 vuotta. Merkkipäivän kunniaksi Unibet julkaisi ”Kuninkaan puhe” -podcastin erikoisjakson – aiheena on vain Ajax.

Litmanen on monessa yhteydessä nostanut 1995 voiton uransa kruunuksi – niin nytkin.

– Se on ehdottomasti oman urani huippu. Mikään muu ei tule lähellekään sitä, Litmanen sanoi ”Kuninkaan puhe” -podcastissaan.

– Mestarien liiga on seurajalkapalloilun suurin näyttämö, jonka kaikki seurat ja pelaajat haluavat voittaa. Mitä pitempi aika omasta mestaruudestani kuluu, niin sitä isommalta se tuntuu.

Toukokuun 1995 jälkeen ei hollantilaisjoukkue ole päässyt juhlimaan Mestarien liigan voittoa. Vielä tuolloin omalla kasvatustyöllä oli ratkaiseva merkitys. Ulkomaalaisvahvistuksia sai olla vain kolme.

Suurin syy menestykseen oli Ajaxin hyvä kasvatustyö. Valmentajaksi tullut Louis van Gaal osasi ja halusi tehdä työtä seuran nuorten pelaajien kanssa. Lisäksi van Gaalin pelaajahankinnat olivat erinomaisia: 19-vuotias Marc Overmars Willem II:sta, Finidi George ja Nwankwo Kanu Nigeriasta ja muuan 21-vuotias suomalaiskaveri.

– Oli sopiva pelaajaryhmä, sopivat yksilöt ja sopiva valmennus. Se kaikki vaan natsasi, Litmanen kertoi ”Kuninkaan puhe” -podcastissa.