Ajaxin ja Jari Litmasen uskomattomasta Mestarien liigan voitosta on kulunut 25 vuotta. Litmanen muistelee Ajaxin aikoja Unibetin ”Kuninkaan puhe” -podcastissa juhlan kunniaksi.

Ajax kukisti sensaatiomaisesti AC Milanin kauden 1995 finaalissa Patrick Kluivertin maalilla. Myös seuraavalla kaudella Ajax oli finaalissa, mutta tappio tuli rankkareilla – Litmanen ampui jälkimmäisessä finaalissa maalin.

– 1995 finaali päättyi iloon, ja 1996 katkeraan tappioon. Hyvin harvoin itsellä tulee mieleen, että vaikka ’96 hävittiin finaali, niin olin silti Mestarien liigan paras maalintekijä. Kyllä se vaan itselle aina joukkue edellä menee, Litmanen sanoi ”Kuninkaan puhe” -podcastissa.

Sitten jalkapallomaailma muuttui. Tuli pelaaja Belgiasta, Jean-Marc Bosman, ja pelaajapolitiikka mullistui. Ulkomaalaiskiintiöt Euroopan sisällä poistuivat. Megaluokan pelaajakauppa alkoi. Koko Ajax kupattiin parin vuoden aikana tyhjiin suurempien sarjojen valtajoukkueiden toimesta.

– Yhtäkkiä omalla juniorityöllä ei ollutkaan enää merkitystä, kun Euroopan suurimmat ja rikkaimmat seurat pystyivät hankkimaan kenet he halusivat. 1996 finaalin jälkeen meilläkin Ajaxissa puolet joukkueesta lähti Italiaan saman tien. Bosmanin myötä se kahdesti Mestarien liigan finaalissa olleen joukkueen menestysfilosofia pysähtyi kuin seinään, Litmanen totesi ”Kuninkaan puhe” -podcastissa.