Suomen jalkapallomaajoukkueen keskikentän keskustaan on tarjolla jopa runsaudenpula hyviä vaihtoehtoja, kun päävalmentaja Markku Kanerva kokoaa miehistöä syksyn Nations Leaguen otteluihin.

Puolustavan keskikenttäpelaajan rooli on varattu kapteeni Tim Sparville, mutta 31-vuotiaan kaksinkertaisen Tanskan mestarin rinnalle on tarjolla tukku vaihtoehtoja. Kokeneempaa kaartia näistä vaihtoehdoista edustavat Pohjois-Amerikan MLS:ssä pelaavat 27-vuotiaat Alexander Ring ja Rasmus Schüller. Viime vuonna A-maajoukkueessa debytoineet Fredrik Jensen, Mostagh Yaghoubi ja Glen Kamara ovat niin ikään vaihtoehtoja keskikentän keskustaan.

20-vuotias Jensen siirtyi vastikään Hollannin Twentestä astetta kovempiin ympyröihin Saksan Bundesliigassa pelaavaan Augsburgiin. 22-vuotias Kamara pelasi upean kauden Skotlannin Valioliigan FC Dundeessa ja ainakin Skotlannin suurseurojen Rangersin ja Celticin on kerrottu olevan nuorukaisen kintereillä. Dundeen Vuoden pelaajaksi valittu Kamara keräsi myös loistavat arviot esityksestään Huuhkajien voittaessa Valko-Venäjän kesäkuussa Tampereella 2-0.

– Näen tämän positiivisena ongelmana. Keskikentän keskustaan on todellakin tunkua. Viime tapahtumasta muun muassa Alexander Ring jäi pois. Siinä on miettimistä sitten, Kanerva naurahti Viafreen haastattelussa.

– Totta kai ratkaisuun vaikuttaa hyvin pitkälle se, millä pelisuunnitelmalla lähdetään Nations Leaguen ensimmäisiin otteluihin Unkaria ja Viroa vastaan, Kanerva kertoi yleisölle O’Learys Bakersissa.

Viime kaudella Panathinaikosta edustanut Robin Lod voi niin ikään pelata laidalla tai keskikentän keskellä. Lisäksi mielenkiintoinen kysymys on se, mikä on tulevaisuudensuunnitelma viime kaudella Ranskan liigassa debytoineen laitalinkki Timo Stavitskin suhteen. Stavitski pelaa tänän kesänä U19-joukkueen kanssa EM-kotikisoissa, mutta seuraava askel maajoukkueessa alle 21-vuotiaiden tai A-maajoukkueen puolella. Keskikentän runsaudensarvi voi näkyä myös Kanervan peliryhmityksessä.

– Pitää löytyä erilaisia vaihtoehtoja ja myös variaatioita, jos ryhmitys muuttuu. Nyt on pelattu kahdella keskimmäisellä keskikenttäpelaajalla, mutta poissuljettua ei ole se, että siinä käytetään kolmeakin pelaajaa. Näihin eri variaatioihin pitää sitten löytyä sopivat pelityylit, Kanerva analysoi.

Markku Kanervan haastattelu on katsottavissa kokonaan Viafreessä.

UEFA Nations League ja EM-karsinnat näkyvät ensi syksystä alkaen Viasatilla ja Viaplayssa. Kaikki Huuhkajien ottelut ovat myös vapaasti katsottavissa Viafreessä.