Jatkopaikkansa jo varmistaneet Englanti ja Belgia kohtaavat jalkapallon MM-kisojen alkulohkovaiheen päättävässä ottelussa torstai-iltana. Entinen Valioliiga- ja maajoukkuehyökkääjä Jonatan Johansson ei usko kummankaan joukkueen lähtevän otteluun taktikoimaan tiettyä tulosta.

Illan ottelussa on panoksena G-lohkon voitto. Lohkovoitoin houkuttelevuus jatkon kannalta määritellään kuitenkin torstaina klo 17.00 pelattavissa H-lohkon otteluissa Senegal-Kolumbia ja Japani-Puola. Senegal, Kolumbia ja Japani taistelevat kahdesta jatkopaikasta. H-lohkon voittaja kohtaa neljännesvälierissä G-lohkon kakkosen ja H-lohkon kakkonen G-lohkon voittajan. Parit sijoittuvat eri puolille jatkokaaviota, joten tie kohti finaalia on myös erilainen.

Jonatan Johansson kertoo Viafreen haastattelussa, että jatkoskenaariot on otettava huomioon, mutta niiden vaikutus otteluun valmistautumisessa on minimaalinen. Ajatus tahallisesta häviämisestä (Lue juttu tästä) on kokeneelle maajoukkuehyökkääjälle käsittämätön.

– Pitää ottaa huomioon. Mutta kaikki peliin liittyvät valmistelut, taktiikat ja pelaajavalinnat, pitää tehdä ennen kuin tiedetään, kuka tulee vastaan. Totta kai pieni taktisia muutoksia voi tehdä, voi olla että tehdään kaksi suunnitelmaa. Mutta ikinä ei lähdetä häviämään peliä, 105 ottelua A-maajoukkueessa pelannut Johansson kertoi yleisölle O’Learys Bakersissa.

Varma jatkopaikka antaa joka tapauksessa mahdollisuuden tehdä kokoonpanoihin muutoksia, joille löytyy perusteita kahdesta suunnasta.

– Jos joku tähtipelaaja tarvitsee lepoa, niin nyt on hyvä paikka antaa sitä. Ja toisaalta voi olla myös hyvä peluuttaa sellaista pelaajaa, joka ei ole vielä pelannut, koska tarvetta voi tulla myöhemmin, jos kisoissa mennään pitkälle, viime vuodet Skotlannissa valmentajana toiminut Johansson selventää.

Mahdollinen rotaatio kuitenkin tuskin kohdistuu Englannin kapteeniin Harry Kaneen, joka johtaa MM-kisojen maalipörssiä viidellä osumallaan. Taistossa on vahvasti mukana myös Belgian Romelu Lukaku, joka on osunut kahdessa ottelussa neljästi.

– Suuret tähdet haluaa pelata. Harry Kane haluaa voittaa maalikuninkuuden. Pelaajat ovat joukkuepelaajia, mutta myös egoja. Eivät he halua, että vaihtomies tulee ja tekee hattutempun. Varmasti molemmista joukkueista joku lepää, koska seuraavat pelit tulevat pian vastaan. Mutta kyllä minä luulen, että suurin osa aloituskokoonpanon miehistä on kentällä, Johansson päättää.

Johansson kertoo haastattelussa myös mietteitään Suomen maajoukkueen nykytilanteesta ja syksyllä alkavasta Nations Leaguesta. Haastattelu on nähtävissä kokonaan Viafreessä.

UEFA Nations League ja EM-karsinnat näkyvät ensi syksystä alkaen Viasatilla ja Viaplayssa. Kaikki Huuhkajien ottelut ovat myös vapaasti katsottavissa Viafreessä.