PSG, Manchester City, Philadelphia 76ers, Valencia, Ajax. Ja HIFK.

Urheiluseuroja on maailmassa satojatuhansia, mutta mikä näitä viittä seuraa yhdistää?

Vastaus on elektroninen urheilu, e-urheilu eli eSports.

Viime vuosina maailman suurimmat urheiluseurat ovat aloittaneet toiminnan elektronisen urheilun yhteydessä, ja nyt se on levinnyt myös Suomeen.

Suomessa tämän kunnian saa ensimmäisenä yksi Suomen perinteisimmistä ja tunnetuimmista urheiluseuroista, HIFK.

HIFK on päättänyt laajentaa toimintansa yhdessä Jimm’s PC Storen kanssa elektronisen urheilun puolelle. HIFK on tullut suomalaisille tutuksi jääkiekon ansiosta, kun seura on lähettänyt maailmalle pelaajia, kuten Ville Peltonen, Matti Hagman ja Esa Tikkanen.

Nyt joukkue hakee menestystä alueelta, josta moni ei ole Suomessa kuullutkaan. Mitä elektroninen urheilu oikein on?

eSports on kaikessa yksinkertaisuudessaan videopelien pelaamista kilpailullisesti. Nykyään pelaamista voi toteuttaa myös ammattilaistasolla, kun eri organisaatiot järjestävät esimerkiksi liigoja ja turnauksia maailman parhaimmille pelaajille ja joukkueille.

Kilpailu yleensä kehittyy suosituimpien pelien, kuten Counter Strike: Global Offensiven ja Starcraft II:n ympärille. Suomessa kyseisiä turnauksia on pidetty viime vuosina esimerkiksi Helsingissä Assembly-tapahtumissa.

Moni saattaa ajatella, miten tietokonepelien seuraaminen voi olla millään tavalla mielenkiintoista, tai miksi ihmeessä kukaan tulisi varta vasten seuraamaan otteluita? Näin se ei kuitenkaan ole: Livelähetyksiä näyttävä Twitch-sivusto on yksi maailman klikatuimmista nettisivuista.

Sivustolla pääsee näkemään miljoonia eri peliaiheisia livelähetyksiä, joita pääsääntöisesti tekevät tavalliset ihmiset omista kotioloistaan. Suurimmat katsojaluvut kuitenkin saavat ammattilaispelaajien turnaukset. Esimerkiksi vuonna 2013 League of Legends ja Dota 2 -pelien turnauksia seurasi maailmanlaajuisesti 4,5 miljoonaa katsojaa.

Ja mikäpä maailmalla vetoaa ihmisiin paremmin kuin raha. Etenkin suurimmissa turnauksissa pääpalkinnot voivat olla useita miljoonia. Tämän takia elektroninen urheilu on suositumpaa kuin asiaan vihkiytymätön voisi uskoa.

Kun viime aikoina monet urheiluseurat liittyivät mukaan tähän ilmiöön, niin heräsi kysymyksiä siitäkin, miksi Suomessa ei ole vielä lähdetty miljoonabisnekseen mukaan?

Jonkin aikaa sitten HIFK alkoi suunnitella videopelimaailmaan laajenemista. Seuran johdolle asia oli kuitenkin sen verran tuntematon alue, että apuun tarvittiin alan eksperttejä.

Lopulta huutoon vastasi Christer Kasurinen, joka yhdessä joukkueen kapteenin Roope ”Ruape” Kurkelan kanssa sai kasaan kuuden pelaajan Helsinki REDS -nimisen joukkueen.

Peliksi valikoitui ensimmäisen persoonan ammuntapeli (FPS) Overwatch, joka julkaistiin keväällä 2016 ja pelin uskotaan nousevan suosituimpien kilpapelien joukkoon, eikä mikään ihme.

Tiimityön merkitys pelissä on todella suuressa roolissa. Pelissä kaksi kuuden pelaajan joukkuetta pelaavat toisiaan vastaan. Pelaajilla on vaihtoehtoina useita eri hahmoja ja jokainen hahmoista on jaettu neljään eri luokkaan (offense,defence,tank ja support). Kun joukkueessa on kuusi pelaajaa ja luokkia vain neljä, niin tämä vaatii taktikointia siitä, että mikä osa-alue tarvitsee enemmän pelaajia. Tähän vielä lisätään pelimuoto, jossa tiimin yhteistyö nousee yksilöä tärkeämmäksi, jotta pelejä voitaisiin voittaa.

Miksi juuri Overwatch?

Täysin tyhjästä ei ole helppo aloittaa, varsinkin jos taso on entuudestaan jo liian korkealla. Esimerkiksi Counter Strike: Global Offensive on ollut markkinoilla yli neljä vuotta, ja kovin luokka on monta vuotta edellä.

Vaikka Suomesta löytyy monia maailmanluokan pelaajia, heidän saamisensa täysin uuteen joukkueeseen olisi mahdotonta tähtiä hipovien palkkojensa takia.

Tämän takia Overwatch osoittautui loistavaksi valinnaksi. Kilpailullinen taso ei ole tällä hetkellä liian kovalla tasolla, ja pelaajien sekä joukkueen muodostaminen ei ole liian myöhäistä.

Pelaajien harjoittelu tullaan ainakin aluksi toteuttamaan rauhallisemmalla tyylillä. Esimerkiksi Etelä-Koreassa joukkue laitetaan asumaan saman katon alle, jotta harjoittelu saadaan toteutettua täydellisesti. REDS kuitenkin luottaa ensisijaisesti oikeaoppiseen harjoitteluun, jotta aikaa jäisi myös opiskelulle ja vapaa-ajalle.

Tällä hetkellä joukkue on ehtinyt harjoitella jo tovin esimerkiksi harjoitusotteluissa. Parasta treeniä kuitenkin on virallisten pelien pelaaminen.

On vielä vaikea sanoa miten joukkue tulee pärjäämään, mutta sen näkee sitten, kun ottelut pääsevät alkamaan. Se on kuitenkin varmaa, että HIFK on saanut kovan luokan nipun pelaajia kasaan.

Oiva Lonka
Twitter @OivaLonka