Detroit Red Wings palasi Stanley Cupin voittokantaan kaudella 2007-08. Konkarivenäläiset olivat poissa, samoin joukkueen monivuotinen johtohahmo Steve Yzerman – toki Yzerman vaikutti joukkueen hallinnossa, mutta hänen johtajuuttaan ei enää nähty kaukalossa. Mutta yksi tekijä oli ja pysyi – legendaarinen Detroitin ”Grind Line” – jauhajaketju. Viasat ja Viaplay näyttävät kyseisen kauden Stanley Cup -finaalit Detroit-Pittsburgh lauantaina kanavillaan.

Menestysvalmentaja Scotty Bowman oli kärsimässä kitkerää tappiota Stanley Cupin finaaleissa vuonna, kun New Jersey Devils jauhoi kapteeninsa Scott Stevensin johdolla Detroitin taitopelaamisen pieniin palasiin. Tehtävässä kunnostautui myös New Jerseyn ”Crush Line”, joka koostui järkälehyökkääjistä Mike Peluso, Bobby Holik ja Randy McKay. Tämä ketju puolusti loistavasti ja pimensi Detroitin suurimmat tähdet – ja tämän seurauksena Bowman sai oivalluksen. Detroitiin on saatava samanhenkinen ketju.

Syntyi ”Grind Line”. Keskushyökkääjä Kris Draperin laidoille asetettiin Kirk Maltby ja Joey Kocur. Tässä kokoonpanossa pelattiin muutama vuosi, mutta myöhemmin Kocurin korvasi yksi Detroitin kautta aikojen suosituimmista pelaajista, tähän mennessä hyökkäävämmässä roolissa pelannut Darren McCarty. McCartyn aikana vapaasti suomennettuna ”jauhajaketju” nousi varsinaiseen kuuluisuuteen.

Ketju pelasi tavallisesti vastustajan ykkösketjua vastaan ja paljolti etenkin Maltby ja Draper alivoimaa. Mikään nollaketju tämä ei ollut; vastustajat jäivät usein nollille, mutta jokainen ketjun jäsen oli erinomainen luistelija ja pystyi myös tehoihin. Varsinkin alivoimalla Maltby ja Draper olivat pelätty kaksikko.

Kolmikko oli voittamassa Detroitille kolme Stanley Cupia jo ennen kautta 2007-08. Lisäksi Draper ja Maltby olivat voittamassa World Cupia Kanadalle 2004 sekä maailmanmestaruutta Suomen kisoissa 2003. Draper voitti maailmanmestaruuden vielä seuraavanakin vuonna ja Selke Trophyn voittaneella sentterillä oli vielä taskussaan nuorten maailmanmestaruus.

Mainittua kaksikkoa paljon rosoisempi pelaaja (ja luonne) McCarty ehti lopettaa jääkiekon siirryttyään ensin Calgaryyn. Erilaiset tempaukset ja siviilipuolen ongelmat pitivät Joe Louis -areenan suursuosikin pois tositoimista, mutta lopulta Draper sai McCartyn ottamaan itseään niskasta kiinni ja palaamaan jääkiekon pariin. Hän pelasi ensin Flint Generals -nimisessä IHL-seurassa (Draperin osaomistama) ja sitten Detroitin farmijoukkue Grand Rapidsissa. Maaliskuussa 2008 McCarty palasi Detroitin paitaan ja heti tuttuun ketjuun: ”Grind Line” oli takaisin täydessä kokoonpanossa.

Trio pelasi loppukauden ja kauden päätteeksi koko kolmikko juhli Stanley Cupia jo neljännen kerran. Draperin, Maltbyn ja McCartyn lisäksi Detroitin kulta-ajan neljässä mestaruudessa olivat mukana vain Nicklas Lidström sekä Tomas Holmström. Sekä Yzerman toimistossa vice-presidentin roolissa.

Tämä menestysputki, sekä uskomaton taisteluilme sekä peräänantamattomuus, tekivät ”Grind Linesta” yhden Detroitin kautta aikojen parhaista ja rakastetuimmista ketjuista, ainakin omassa roolissaan. Paljon kertoo se, että kolmikon kokosi Bowman ja kokosi uudestaan Mike Babcock, ainoa valmentaja, joka on voittanut urallaan kaiken mahdollisen.

”Grind Linen” otteita nuorta Sidney Crosbya, Jevgeni Malkinia – sekä saman roolin taitaja Jarkko Ruutua – ynnä muita vastaan voi seurata lauantaina Viasatin ja Viaplayn kanavilta. Samalla voi myös muistella, kuinka Stanley Cup -pokaali sai yhden uuden suomalaisnimen kylkeensä, kun Valtteri Filppula oli kannua nostamassa ja voittamassa.