Eliittikisojen viimeinen osakilpailu käydään lauantaina Tampereella. Yksi mielenkiintoisimmista kysymyksistä on, miten heittää Pekingin MM-kilpailuissa nivusvaivasta kärsinyt Antti Ruuskanen.

Sivustomme asiantuntija Lauri Hollo, mitä tiedät Ruuskasen tilanteesta?

– Kuvat on otettu ja lääkäri on miehen heittokykyiseksi todennut. Ei muuta kuin viivalle. Onhan tässä pieni riski, että jotakin tapahtuu, mutta uskon että Ruuskanen ja valmentaja Jarmo Hirvonen ovat osanneet arvioida tilanteen oikein. Tosin Ruuskanen sanoi tänään itsekin, että ”katsotaan kestääkö vai ei”, hiukan tuo huolestuttaa. Olisihan se iso tappio, jos nivunen hajoaisi ja vaatisi jopa operaatiota olympiavuoden alla. Ruuskanen jättää Brysselin Timanttiliigan väliin ensi perjantaina, mikä on viikonlopun Ruotsi-ottelua ajatellen erittäin järkevää.

Millaisia heittoja odotat Ruuskaselta lauantaina?

– Eiköhän sieltä se perus 83-85-metrinen tule, joka riittänee samalla koko Eliittisarjan voittoon. Kakkosena sarjassa on Sanni Utriainen, joten keihäsporukan jäsentenväliseksihän tämä meni. Mielenkiintoista nähdä myös, miten Ari Mannion ja Teemu Wirkkalan keppi Ratinassa lentää. Ja naisten puolella on mukana koko Suomen kärki, josko sieltä 6-kymppinen lohkeaisi. Kyllä nämä keihäskisat ovat suomalaiskansalliseen tapaan myös huomisen illan helmiä, vaikka muitakin kansallisesti erittäin kovatasoisia lajeja löytyy.

Mitä muuta mielenkiintoista huomenna on luvassa?

– Paljonkin. Kisat ovat viimeinen näyttöpaikka viikon päästä käytävään Ruotsi-otteluun, joten taso on kova. Nuoren Samuli Samuelssonin kunto pikamatkoilla on kestänyt upeasti koko kesän, hän juoksi viime viikolla Hämeenlinnassa 10,41 ja Ratinan mondo on kesän festarikolhuista huolimatta maan nopeimpia. Harmi toki, että sääennuste näyttää +15 ja sadetta, eilen Zürichin Timanttiliigassakin nähtiin, ettei se ole optimaalisin tuloksentekokeli. Myös kauden tilastokärki Ville Myllymäki (10,39) ja Hannu Hämäläinen (10,43) ovat mukana, joten tulee kova kisa.

Onko paljon parjatulle suomalaiselle kestävyysjuoksulle tulossa lohtua?

Sandra Eriksson ei ole valitettavasti mukana esteissä, mutta naisten 800 metrillä meillä on nyt parempi tilanne kuin vuosiin. Karin Storbacka juoksi kaksi viikkoa sitten Englannissa 2.03,45 ja myös Zenitha Eriksson sekä Sara Kuivisto ovat alittaneet 2.05 tällä kaudella. Kuten Pekingissä nähtiin, kahden minuutin alitus on jo pahuksen kova tulos ja riittää arvokisoissakin aika pitkälle. Lisäksi meillä on paljon erittäin lupaavia nuoria naisia, joita nähdään huomennakin aikuisia haastamassa. Lisäksi on mainittava miesten puolelta 26-vuotiaan Ilari Piipposen ilahduttava kehitys 1500 metrillä. Hän juoksi Oslossa viime viikolla 3.43,04 ja on parantanut ennätystään tänä kesänä yli kolme sekuntia. Tässä voi hyvin olla seuraava 3.40 alittajamme.

Siirrytään selkeästä lempiaiheestasi muihin lajeihin, pituudessa on aika kovaa kalustoa viivalla.

– Niin on, Tampereen ystävät Zarck Visser (841) ja Khotso Mokoena (816) antavat suomalaisille mainion haasteen. Eero Haapalan paluukausi (795) on ollut hyvä, vieläkö riittäisi potkua kahdeksaan metriin? Henri Väyrynen tappelee samoilla senteillä ja loukkaantumisesta kärsinyt lahjakas Kristian Pulli palaa myös tavoittelemaan paikkaa Ruotsi-ottelussa.

Nooralotta Neziri on myös mukana, uskotko että juoksu kulkee?

– Mikä ettei, vaikka keli onkin oletettavasti aika karu. SE-aikoja ei varmaan juosta, mutta hyvä aika olisi Nezirille varmasti tärkeä hienoiseen pettymykseen päättyneen Pekingin reissun jälkeen. Ja ihan sama tilanne on kiekossa Sanna Kämäräisellä: josko siellä kropassa taatusti muhiva kunto nyt vihdoin pulpahtaisi esiin ja nähtäisiin yli 60-metrinen limppukaari.

Ratinan mondosta on uutisoitu paljon kesän aikana, olet ollut paikan päällä viikoittain, miltä rata näyttää ja mitä mieltä olet koko jupakasta? Voidaanko tuolla radalla pitää vuoden päästä Ruotsi-ottelu?

– Surullistahan tämä on ollut. Kevään speedway-kisojen jälkeen radasta löytyi melkoisia kämmenen kokoisia reikiä. Ne on sentään paikattu. Viimeisenä Blockfestin rakennustyöt aloitettiin päivää etuajassa, kun virolaiset urakkaduunarit rynnivät paikalle pystyttelemään telineitään ilman kaupungin valvontaa. Taas tuli reikiä ja paikattavaa. Lisäksi festarien jälkeen radan liepeiltä on löytynyt kaikkia mahdollisia ihmiseritteitä, mikä ei ole tietenkään kovin mieltä ylentävää, kyllä tuohon touhuun joku järki pitäisi saada. Oma mielipiteeni on, että ihan imagosyistä rata on uusittava ensi vuodeksi, se näyttää tällä hetkellä aika kauhealta.