Sotshin naisten pujottelu päättyi Mikaela Shiffrinin voittoon. Arvokisat.comin asiantuntija Mika Marilan mukaan kilpailussa ei nähty yllätyksiä.

Shiffrin on hallinnut pujotteluratoja parin talven ajan, joten nuoren amerikkalaisen olympiavoitto ei ollut yllätys. Vaikeat ja vetiset olosuhteet tekivät myös sen, että erot kasvoivat kilpailussa suureksi.

– Rinteen olosuhteet korostuivat kilpailussa ja naisten kilpailuja käydään harvemmin noin vaikeissa olosuhteissa ja silloin erot korostuvat. Ei ollut yllätys, että erot olivat noin isot. Yleensä jos jää yli kolme sekuntia, niin silloin pääsee nippanappa 30. joukkoon. Nyt sillä pääsi melkein 10 parhaan joukkoon, Marila toteaa.

Kilpailu sujui Marilan mukaan pitkälti ennakko-odotusten mukaisesti.

– Ei siellä ollut varsinaisia yllätyksiä ja kilpailu meni aika lailla aikaisempien malliin. Ehkä Ruotsin Frida Hansdotter oli pieni pettymys. Hän voitti olympiakisoja edeltävän Kranjska Goran kilpailun, mutta nyt hän alisuoritti.

Tanja Poutiainen laski kauden parhaaseensa, kun hän oli lopputuloksissa 12.

– Tanjalla oli yläkropan kanssa ongelmia eikä hän päässyt hyvään laskurytmiin. Tämän kauden laskuihin verrattuna tämä oli kuitenkin parempaa ja hän pääsi kauden parhaaseen tulokseen, mikä on hyvä juttu.

Poutiainen ilmoitti jo, että nämä jäävät hänen viimeisiksi olympialaisiksi, mutta uran jatko on vielä auki. Poutiainen jättäisi sellaisen tyhjiön suomalaiseen alppihiihtoon, että sitä on mahdoton täyttää.

– Jos Tanja lopettaa, jättäisi se valtavan aukon koko suomalaiselle alppihiihdolle – ei vain naisten alppihiihdolle. Kalle lopetti pari vuotta sitten ja jos Tanja lopettaa nyt, niin se jättäisi sellaisen aukon, ettei sitä ihan heti täytettäisi.

Poutiaisen takana on iso väli seuraaviin ja voi mennä hetki ennen kuin Poutiaisen jälkeen suomalaismenestyksestä päästään nauttimaan naisten alppirinteillä.

– Meillä on hyviä junioreita, mutta kun pitäisi alkaa kunnolla mennä askel kerrallaan huipulle, niin ei sieltä montaa nouse. Jossain vaiheessa sellainen tulee sellainen nytkähdys, Marila harmittelee.

Tämä kausi oli Poutiaiselle vaikea, sillä viime kaudella sattunut polvivamma vaikeutti tähän kauteen valmistautumista. Marila kuitenkin uskoo, että Poutiainen pystyy vielä kilpailemaan maailman huipulla.

– Ihan varmasti pystyy. Sen on huomannut, että hän on kauden edetessä noussut koko ajan ja laski nyt kauden parhaansa. Tällä kaudella hänellä on ollut poikkeuksellisen paljon ulosajoja ja varmasti enemmän kuin hänen urallaan aiemmin yhteensä. Jos hän jatkaa ja saa hyvän treenikauden alle, niin suoritustaso varmasti nousee samalla, Marila ennakoi.