Salt Lake Cityn olympiakävijä Sami Pietilä seurasi silmä kovana naisten avausmatkaa Sotshin olympialaisissa. Pietilän oma veikkaus mitalikolmikosta oli lähellä osua.

Pietilä toimii kisojen aikana Arvokisat.comin maastohiihdon asiantuntijana.

– Ennen kisaa veikkasin kolmen kärjeksi Marit BjörgenCharlotte KallaTherese Johaug, Aika pitkälle se piti, mutta Heidi Weng pääsi lopulta järjestystä hieman sotkemaan.

Aino-Kaisa Saarisen hieno hiihto viidenneksi sai Pietilän kehut.

– Aikun luistelu on ollut umpisurkeaa viimeiset pari vuotta, mutta nyt se oli häneltä hieno suoritus. Harmittaa vaan vietävästi Aikun puolesta, kun mitalia ei tullut. Varsinkin kun lopussa vastassa oli kaksi huonoa kirinaista.

Muista suomalaisista Pietilä papereissa plussaa tuli vain Kerttu Niskaselle.

– Niskasen suoritus oli sellainen tyydyttävä. Mutta perinteinen kulki sen verran hyvin, että vihreää valoa voi hänelle tästä avauksesta näyttää.

Krista Lähteenmäeltä Pietilä odotti huomattavasti enemmän.

– Etukäteen uskoin, että Krista olisi tässä lajissa paras suomalainen. 13:s sija on siihen nähden vaisu tulos.

Anne Kyllösen jääminen 30 parhaan ulkopuolelle pisti Pietilän mietteliääksi.

– Iso pettymys, ei voi muuta sanoa.

Lauantain perusteella ei suomalaisten naishiihtäjien silti tarvitse laittaa päitään pensaaseen.

– Perinteisen kymppiä ajatellen Aikun mahdollisuudet pronssiin ovat hyvät. Ja kyllä Kerttukin tulee taistelemaan sijoista 3-6, Pietilä uskoo.

Justyna Kowalczyk jäi yhdistelmähiihdossa vasta kuudenneksi, mutta Pietilän mielestä puolalaista ei auta unohtaa kisojen edetessä.

– Juuri tuolla perinteisen kympillä Kowalczyk on vahva mitaliehdokas. Hän on takuulla sisuuntunut tämän päivän hiihdon jälkeen.

Ja vaikka Björgen tänään voiton veikin, niin norjalaisen täydelliseen dominointiin näissä kisoissa ei Pietilä usko.

– Oli hienoa nähdä, että tässä kisassa erot eivät nousseet tätä suuremmiksi. Viime viikonloppuna hiihdetyn Toblachin maailmancupin kisan jälkeen pelkäsi, että Björgenin voittomarginaali olisi tässä kisassa ollut minuutin luokkaa, Pietilä huokaa.