Arvokisat.comin hiihtoasiantuntija Sami Pietilä ei voinut olla ihmettelemättä naisten 30 kisan suksienvaihtorulettia. Norjan ylivoimalla ei Pietilän mukaan olisi ilman suksien vaihtojakaan välttämättä mitään voinut, mutta olisi siitä ainakin kisan saanut aikaan.

– Pöyristyttäviä virheitä tälle tasolle. Siitähän tuli aivan järjetön lisälenkki, kun suksia lähti vaihtamaan. Keli oli sellainen, että suksien vaihdoilla ei kovin suurta merkitystä ollut. Sen norjalaiset huomasivat hyvissä ajoin.

Pietilällä pisti silmään se keskustelu, joten Marit Björgen kävi muiden norjalaisten mitalihiihtäjien kanssa juuri ennen viimeistä suksien vaihdon mahdollisuutta.

– Voisin veikata, että Marit siinä totesi, että turhaan me suksia menemme vaihtamaan.

Mitalit tulevat muutenkin.

Pietilä ei muista, milloin arvokisoissa olisi ollut näin lennokas keli.

– En muista, onko koskaan kolmekymppiä hiihdetty olympialaissa näin nopeasti.

Kerttu Niskanen vastasi parhaasta suomalaissuorituksesta oltuaan neljäs. Muut suomalaiset jäivät kymmenen parhaan joukosta.

– Siinä tuli Kertulle ja Lähteenmäen Kristalle hyvää oppia tulevaisuuden kisoja ajatellen. Mitalista hiihtäminen karkasi molemmilla pieneen uinahdukseen norjalaisten kiristettyä tahtia. Krista oli siinä hieman paremmin hereillä, mutta yksin hiihtäminen vei lopulta voimat.

Kokeneet Aino-Kaisa Saarinen ja Riitta-Liisa Roponen jäivät nuorempiensa varjoon.

– Riitta-Liisa kävi peräti kaksi kertaa suksien vaihdossa. Siinä hukkaantui sellaiset puolitoista minuuttia. Sen verran ajasta pois, niin ihan hyvistä sijoituksista olisi hänkin taistellut.

Päätöspäivää lukuun ottamatta naisten esityksen saavat Pietilältä hyvä arvosanan Sotshista.

– Tulevaisuus näyttä ihan valoisalta. Kaksi mitalia näistä kisoista on hieno saavutus naishiihtäjiltä.