Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi hiihtivät Suomelle upean kultamitalin Sotshin olympialaisten parisprintissä.

Saksan Tim Tscharnke kompuroi päätösosuudella Jauhojärven suksiin ja hätäisimmät ehtivät jo pelkäämään Suomen hylkäämistä. Arvokisat.comin hiihtoasiantuntija Sami Pietilä ei miettinyt hetkeäkään, että suomalaista tuosta tempusta rangaistaisiin.

– Edellä oleva hiihtäjä saa valita linjansa. Itse asiassa ”Mustin” leikkaus kelpaisi opetusvideoksi nuorille. Sellaisella röyhkeydellä voitetaan kilpailuja. Jos Jauhojärvi olisi jättänyt kaistan auki, niin veikkaanpa, että pronssia olisi tullut.

Kahdeksan vuotta sitten aktiiviuransa päättänyt Pietilä on hiihtänyt vuosien saatossa monet kisat Jauhojärven kanssa niin koti- kuin ulkomaillakin.

– Kuuluimme samaan B-maajoukkueeseen vuosina 2001-2002. Minä olin viisi vuotta vanhempana se kokeneempi konkari, mutta aika nopeasti Musti oli minua kovempi ladulla. Ensimmäisen yleisen sarjan Suomen mestaruuden hän taisi voittaa vuonna 2004.

Niskasen kanssa Pietilä ei muista samalla lähtöviivalla olleensa.

– Kun lopetin, niin Iivo taisi olla 14-vuotias. Mutta olen toiminut (Valkeakosken Hakassa) Tuomas Saksan valmentajana ja Iivo on aika lailla samaa ikäluokkaa. Sen vuoksi olen hänen kehitystään jonkin verran seurannut. Huikean loikan on Iivo tänä talvena ottanut.

Kerttu Niskasen ja Aino-Kaisa Saarisen upea hopeahiihto jäi hieman miesten kullan varjoon. Pietilä joutui syömään sanansa Marit Björgenin suhteen. Niin vain norjalaistähti nousi suosta ja otti yhden kultamitalin lisää komeaan kokoelmaansa.

– Oli se vain jäätävä suoritus. Hyvin suomalaisetkin hiihtivät, mutta Björgenin ylivoiman vuoksi tästä ei tullut yhtä mielenkiintoista kisaa kuin mitä miesten kisa oli.

Lauantaina hiihdetään naisten 30 kilometriä ja sunnuntaina miesten 50 kilometriä. Molemmat vapaalla tyylillä ja yhteislähdöillä.

– Naisissa mitalijärjestys on Charlotte Kalla, Björgen ja musta hevonen Niskanen. Miehissä Dario Cologna, Marcus Hellner, Johan Olsson ja Alexander Legkov ratkovat mitalit.