SM-liigan puolivälierät ovat ovella. Sivustomme jääkiekkoasiantuntija Sami Helenius pohtii kaikkien neljän ottelusarjan ennakkoasetelmat.

Onko HIFK-Pelicans –sarjasta tulossa odotetun kaltainen ruutitynnyri?

– Katsoin Pelicansin pelit runkosarjan lopulla ja KalPaa vastaan, ja on aivan varmaa, että Pelicans ei myy nahkaansa halvalla! Siellä otetaan kaikki aseet käyttöön! Sääntöjen rajamailla mennään, mutta pelaamisen on pysyttävä kaidalla polulla. Tästä tulee ehdottomasti fyysisin sarja, Helenius sanoo.

Onko Pelicansilla muita aseita kuin fyysisyys?

– Ylivoimapelihän toimii! Juha Leimuhan on paukutellut maaleja, vaikka ei ole pelannut kuin ylivoimalla. Hyvin on loukkaantunut pelaaja roolitettu ja tehoja on tullut hyvin. En usko, että sarja menee 4-0, mutta helsinkiläiset menevät tästä jatkoon.

Hallitseva mestari Kärpät saa vastaansa TPS:n. Onko TPS:llä aineksia haastaa?

– Tämä kausi on ollut Kärppien nuorten pelaajien esiinmarssia. Sebastian Aho ratkaisi jo viime vuonna, mutta tänä vuonna Jesse Puljujärvi on noussut komppaamaan. TPS on petrannut kovasti, mutta kyllä oululaiset menevät jatkoon.

– Kärpät teki lisäksi erinomaisen hankinnan tammikuussa, kun Jari Sailio (kuvassa) tuli. Hän on hyvä nelosketjun raataja ja raastaja, kun ottelutahti on tiukka. Tällaisen kaverin arvo on tosi iso, Helenius muistuttaa.

Tappara ja Lukko kohtaavat jälleen. Meneekö Tappara taas jatkoon?

– Tappara-Lukko -sarjasta en uskalla veikata lopputulosta. Tappara ei vetänyt runkosarjaa niin kovalla sykkeellä kuin aiemmin, mutta heillä on laadukkaita pelaajia. Tasainen pari, ja jostain pitäisi veikata, että sarja menee seitsemään peliin, niin olisiko se tämä, Helenius pohtii.

Entä runkosarjan nelonen ja viitonen, JYP ja SaiPa?

– JYP pelasi loppukauden hyvin. Sieltä on Mikko Kalteva noussut ihan eliittipakkien joukkoon ja kamppailemaan MM-paikoista. JYP on ehkä hieman taiteellisempi joukkue kuin SaiPa, jos näistä voi sellaista sanoa. SaiPa omaa myös kovan työmoraalin, ja sympatiani ovat hieman ”Sputnikien” puolella.

Kuka voisi olla tämän kevään kuuma play off –pelaaja?

– Ratkaisijoiden on oikeasti oltava omille joukkueilleen ratkaisijoita! Monestihan on nähty, että joku pelaa ilmiömäisen runkosarjan, mutta jää jostain syystä pudotuspeleissä aivan pimentoon. Sanotaan tähän vaikka Juha Leimu, vaikka veikkasinkin Pelicansin tippuvan, oli hänellä vammaa tai ei.

Panu Markkanen
Twitter @PanuMarkkanen