Suomi aloitti lentopallon EM-kisat tappiolla Venäjälle. Ennen ottelua Suomen odotettiin haastavan Venäjän tiukasti voitosta, mutta hallitseva Euroopan mestari ja olympiavoittaja oli parempi erin 3-0.

Sivustomme asiantuntija Panu Markkanen ruotii ottelun.

Mikä oli ottelun anti?

– Erälukemat 3-0 ovat tylyt samoin jokaisen erän pisteet, kun Suomi sai järjestyksessä 20,19 ja 23 pistettä. Nuo luvut kertovat selvästä tappiosta. Ne kuitenkaan eivät kerro läheskään kaikkea. Kahdessa ensimmäisessä erässä yksi mies – Maksim Mikhailov – kaatoi Suomen syötöillään ja hyökkäyksillään omilla syöttövuoroillaan. Ensimmäisessä erässä Suomi johti 17-16 ja toisessa Venäjä 18-16, kun Mikhailov aloitti pommituksensa. Vaikka tämänkaltaiset yhden miehen alle jyrän alle jäännit eivät ole hyväksyttäviä tällä tasolla, ei Suomen esitys ollut niin huono kuin mitä numeroista voisi lukea. Venäjä vain oli hyökkäyksessä yksinkertaisesti ratkaisevan verran parempi.

Mitä hyviä asioita näit Suomen pelissä?

– Suomi torjui paljon. Venäjän seitsikko oli Suomea pidempi, mutta siitä huolimatta Suomi napsi torjuntapisteitä hyvän määrän. Samoin kiinnitin huomiota myös ensimmäisiin palloihin, kun pelattiin pidempiä palloja, ja Suomi hyökkäsi juuri niin kuin valmennusjohto halusi: Kun palloa ei pystytty tappamaan, otettiin varmistus ja jatkettiin palloa siten.

Mitä sanot Suomen yksilöistä?

– Suomen paras pelaaja oli Olli-Pekka Ojansivu. Seitsemän ässää Venäjän kenttään! Se on hyvä merkki, sillä tällä tasolla otteluiden voittamiseen tarvitaan se, että joukkueen paras pelaaja on se, jonka voi odottaa tekevän eniten pisteitä. Hän pelasi kansainvälisen uransa parhaan pelin ja nousi pelipaikallaan tällä esityksellä Euroopan eliittiin.

Mitkä ovat asetelmat lauantain Serbia-otteluun?

– Ne ovat hätkähdyttävän samankaltaiset verrattuna Venäjä-peliin. Vastustaja on ennakkoon ajateltuna suosikki, ja varsinkin hyökkäyksessä suorastaan hirvittävän kova. Aleksandar Atanasijevic hakkurina ja Marko Podrascanin ja Srecko Lisinac keskipelaajina ovat aivan samaa tasoa kuin Venäjän Mikhailov, Dmitri Muserski ja Artem Volvich. Serbia joutui tappelemaan Slovakiaa vastaan viisi erää, mikä tasoittaa palautumisaikojen eroa.