Ei ollut iso yllätys, että F1-tiimipäälliköt eivät päässeet tiistaina sopuun kauden 2017 säännöistä. Mikä tässä touhussa oikein mättää, sivustomme asiantuntija Lauri Hollo?

– Mitä enemmän näitä asioita vatkataan, sitä järjettömämmältä koko tämän lajin päätöksentekokoneisto alkaa näyttää. Tai ei vain näyttää, vaan sitä se on.

– Ymmärrän ja kannatan demokratiaa, mutta se, että urheilussa sääntömuutoksiin vaaditaan kaikkien yksimielisyys, on täysin perverssi ajatus. Ei urheilu toimi niin. Miksi ei voida käyttää järkeä?

– Varsinkin, kun päätöksentekoon otetaan mukaan kaikki asianosaiset, joilla on jokaisella omat intressinsä. Miten kukaan voi edes kuvitella, että sellaisella systeemillä saadaan a) hyviä päätöksiä b) ylipäätään mitään päätöksiä aikaan?

Joka tapauksessa vuoden 2017 säännöt on lyötävä lukkoon lauantaihin mennessä, miten se voi olla edes mahdollista näistä lähtökohdista?

– Ei se olekaan. Talleilla on niin erilaiset tahtotilat ja näkemykset, että minkäänlaisen sovun syntyminen on totaalinen mahdottomuus. Ja kun Mercedes on sitä mieltä, että sääntöjä ei pidä muuttaa, niin se on jo todella väkevä indikaattori siihen suuntaan, että niin ei tule todellakaan tapahtumaan.

Onko F1 ensi kaudelta lopulta lainkaan erilainen kuin tällä kaudella?

– On se ainakin sen puolesta että renkaat ja autot ovat leveämpiä. Mutta toteutuuko se paljon puhuttu viisi sekuntia kierroksella nopeampi auto? Ja vaikka toteutuisikin, onko siitä mitään iloa, jos ja kun downforcea eli aerodynaamista pitoa lisätään niin, että edellä ajavan kuljettajan perässä ei pysty ajamaan ja ohittaminen on entistä hankalampaa? Tuleeko hyvä show? Ei tule.

Mihin suuntaan itse kallistut, mitä pitäisi tehdä?

– Jos peilataan kauden kolmeen avauskilpailuun, eivät nämä säännöt nyt aivan haitarista ole. Olemme nähneet todella paljon hyvää kilpailua ja ohituksia. Kärki on toki yhä monelta tiimiltä toivottoman kaukana ja erot yhä liian suuret. Mutta niin se jokaisessa äärimmilleen kilpavarustellussa lajissa menee.

– Alan kallistua hiljakseen Toto Wolffin puoleen, ehkä nykysääntöjä ei kannata liiaksi muuttaa. Varsinkin, kun tilanne ainakin tänne ulkokaarelle näyttäytyy sellaisena, että kovin hyvin ei ole edes mietitty, kuinka tietyt uudistukset vaikuttaisivat itse kilpailemiseen ja tallien voimasuhteisiin ensi kaudella.

– Tässä tarvittaisiin nyt tiivis huipputason ideariihi, joka muokkaisi säännöt ja tekisi päätökset. Tällainen yltiödemokratia ei valitettavasti tuo urheiluun yhtään mitään positiivista.